Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dovršena istraga

Osam osoba osumnjičeno za mučenje zarobljenika u Kninu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon opsežnog istraživanja, koje su zajednički provodili djelatnici šibensko-kninske Policijske uprave i Sigurnosno-obavještajne agencije, zbog sumnje da su od rujna do listopada 1991. u okružnom zatvoru 'Stara bolnica' tzv. republike srpske krajine (RSK) u Kninu počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika policija je kazneno prijavila osam osoba.

Osumnjičeni su 48-godišnjak iz Varaždina, 47-godišnjak iz Biskupije, dvojica 46-godišnjaka i 42-godišnjak iz Benkovca, 50-godišnjak iz Šibenika, 66-godišnjak iz Zadra i 48-godišnjak iz Dubrave. Osmoricu policija sumnjiči da su kršeći pravila međunarodnog prava u krajinskom okružnom zatvoru u Kninu mučili ratne zarobljenike, od kojih je jedan od posljedica mučenja umro, a ostali teško ozlijeđeni s trajnim invaliditetom.

Mučeni su 48-godišnjak, 45-godišnjak, 43-godišnjak, 42-godišnjak i 41-godišnjak iz Splita, 49-godišnjak i 47-godišnjak iz Zagreba, 59-godišnjak iz Kaštela, a od posljedica ozljeda umro je 75-godišnjak iz Lovrinca. Istragom je utvrđeno kako je 48-godišnji Varaždinac, koji je kao pripadnik voda za specijalne namjene krajinske 'milicije' zbog ubojstava civila na udbinskom području bio pritvorenik u kninskom Okružnom zatvoru, obavljajući dužnost stražara, zajedno s ostalima iz skupine osumnjičenika, u više navrata fizički i psihički zlostavljao zarobljenike.

Mučio je i 75-godišnjega ratnog zarobljenika koji je od posljedica teških ozljeda preminuo. Tadašnjeg upravitelja okružnog zatvora 47-godišnjaka iz Biskupije policija sumnjiči da je propustio spriječiti mučenja i smrt zarobljenika, kršeći pravila međunarodnog prava. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Najveća razmjena Rusija i Ukrajina razmijenile stotine ratnih zarobljenika: Jedna država odigrala ključnu ulogu Ilustracija Ratni zločin Kijev optužio ruske snage za ubojstvo ukrajinskih vojnika koji se predaju

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene