Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Granica im prolazi kroz ulicu

Orepić u Metkoviću: Prava vam neće biti ugrožena, ali sa šengenskim režimom moramo nastaviti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić stigao je na granični prijelaz Gabelja polje u Metkoviću.

Nakon žestokog negodovanja stanovnika Metkovića oko novog pograničnog režima koji prolazi kroz jednu ulicu u njihovom gradu, taj grad na jugu Hrvatske posjetio je minnistar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Na državnoj granici Božinović obišao granicu i poslao poruku: "Možda bi htjeli žice, drugi bi htjeli da sve puštamo pa bi ovdje bile rijeke migranata" Ministar obilazi granicu Najavio ulaganja Davor Božinović o stanju na granici: "Da policija nije dobro opremljena, teško bismo mogli govoriti o učinkovitosti"

'Vidjet ću u čemu je problem s novim graničnim režimom', kazao je te o ovom problemu razgovarao s lokalnim stanovništvom.

Ministar je građanima poručio da im prava neće biti ugrožena te da će rampe većinom vremena biti otvorene. Napomenuo je da se s projektom mora nastaviti, jer je to dio šengenskog procesa.

Stanovnici su zadovoljni posjetom, ali upozoravaju da ovo nije dugoročno rješenje. 'Tražimo novo razgraničenje', jasno su kazali.

Hrvatska, ako želi u Schengen, dužna je naravno ispuniti određene standarde i upravo zbog toga Metković je u velikom problemu. Na granici s BiH, točnije u jednoj ulici u gradu sprema se novi granični režim, rampe, kamere. Građani se protive i poručuju - 'ne želimo u geto, rušite nam ljudska prava'.

Podsjetimo, granica je postavljena na sadašnjem mjestu unatoč tome što upućeni smatraju da to prema AVNOJ-skim granicama ne bi trebalo biti tako.

Prema njihovom mišljenju, dužinom kanala koji se proteže 200-tinjak metara iza parcela kuća na vrhu Marulićeve ulice je zapravo razgraničenje između ove dvije države i prema tome bi cijela ulica sa pripadajućim parcelama bila u RH.

Ovakvo razgraničenje je i prijedlog Udruge Susjed, a jednoglasno je podržan od strane svih prisutnih, kao rješenje postojećih pograničnih problema, a sve bi se utvrdilo uz posredovanje pograničnih komisija RH i BIH te stručnih eksperata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene