Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriće u Leknenom

Orali njivu, izorali nadgrobnu stelu iz 2 st. nakon Krista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada je plug zapeo tijekom oranja njive, Stjepan Lucin iz sela Lekneno sigurno nije očekivao da će pronaći kamenu rimsku nadgrobnu stelu.

Tijekom oranja, plug djeda Stjepana zapeo je za tvrdi predmet. Kako se prije nekoliko dana odlučio na sjetvu, zamolio je unuka Marka da otkopa kamen ili stari panj koji je zapinjao.

Pročitajte i ovo Spomenik Draži Mihailoviću nakon otkrivanja spomenika Ministarstvo reagiralo na podizanje spomenika četničkom vođi: "Hrvatska očekuje konkretne poteze Srbije u rješavanju sudbine nestalih" Spomenik Draži Mihailoviću Pristaše i prosvjednici U Beogradu otvorena spomen-soba i otkriven spomenik četničkom vojvodi Draži Mihailoviću

Marko je uz pomoć prijatelja Danijela počeo kopati te shvatio da se radi o ovećem kamenu pravilnog oblika. Kopajući malo dublje, ugledali su reljef te pozvali stručnjaka iz muzeja.

Kustosica Tanja Pintarić iz Muzeja Turopolje kaže da se ovdje radi o slučajnom pronalasku kamene rimske nadgrobne stele, koja najvjerojatnije potječe iz 2. stoljeća nakon Krista.

'Uz stelu, pronađena je i kamena baza u koju se stela uglavljuje. Pronađeni nadgrobni spomenik je u dobrom stanju. Reljef je izlizan i ne može se pročitati, no ipak, ovo je fascinantan pronalazak', dodala je.

Kustosica Pintarić rekla je kako su slične stele pronađene u Gornjim Čehima te u Odri, a oba puta se također radilo o slučajnom pronalasku. 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene