Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šator u Savskoj 66

'Okončajte prosvjed prije no što situacija potpuno izmakne kontroli!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kažu kako su podržali tzv. protuprosvjed, jer djelovanje prosvjednika na Savskoj smatraju nelegitimnim.

Stranka ORaH priopćila je da je podržala javni prosvjed "Stop teroru 'šatoraša'" održan u subotu u Zagrebu jer je "jako zabrinuta" zbog aktivnosti prosvjednika okupljenih pred zgradom Ministarstva obrane, njihovo djelovanje smatra nelegitimnim, nelegalnim i potencijalno vrlo opasnim te poziva na okončanje braniteljskog prosvjeda u Savskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠATOR ODLAZI 555% ZA HRVATSKU Branitelji pojasnili zašto baš sada odlaze iz Savske Slika nije dostupna Prosvjed u Zagrebu Bujanec dao Rakić kapu s kokardom koju je dobio od silovane žene iz Vukovara

"Njihovo djelovanje izlazi izvan okvira zakona Republike Hrvatske te izvan legitimnih okvira izražavanja prosvjednih stavova. Vlada, posebice resorno ministarstvo, svjesno ne obavljaju temeljnu zadaću zaštite pravnog poretka i svojim postupcima perpetuiraju situaciju i stanje straha zbog stranačkih političkih interesa," ističe autor ORaH-ove politike nacionalne sigurnosti Zvonimir Mahečić, navodi se u priopćenju.

Skupina branitelja okupljena u Savskoj nema legitimitet predstavljanja cijele populacije branitelja i ne može monopolizirati predstavljanje braniteljske populacije i dokidati pluralizam, kako ove populacije, tako i društva u cjelini, kaže se u priopćenju iz ORaH-a, koji postupke prosvjednika smatra pokušajem rušenja ustavno-pravnog poretka i zazivanja izvanrednog stanja. Iznimno je neodgovorno pogoršavati već sada tešku situaciju traženjem dodatnih prava koja mogu biti ostvarena samo isključivo na uštrb drugih građana, ističe se.

VIDEO 'Iza prosvjeda protiv hrvatskih domoljuba stoji Zoran Milanović'

ORaH upozorava kako se društveni i ekonomski problemi ne mogu rješavati na cesti i apelira da se taj prosvjed okonča "prije nego što situacija eskalira i potpuno izmakne kontroli".

Slučaj prosvjeda ispred zgrade Ministarstva branitelja ne smatramo braniteljskim prosvjedom, već prosvjedom jednog dijela braniteljske skupine interesno i politički povezane s HDZ-om, kaže se u priopćenju. S druge strane, Vlada na čelu sa SDP-om svjesno ne poduzima ništa i koristi nastali strah u javnosti u svrhu kampanje za predstojeće izbore potpuno jednako kao i HDZ, ocjenjeuje ORaH.

Smatramo da je braniteljima, nakon što su obranili Hrvatsku, potrebno dati priliku da budu graditelji Hrvatske te je obveza politike stvoriti pozitivan okvir za rad i zapošljavanje braniteljske populacije. ORaH snažno podržava sve proizvodne braniteljske zadruge i to smatramo pravim načinom pozitivnog djelovanja branitelja i njihove pozitivne integracije u društvo, ističe se.

Smatra kako nema potrebe za posebnim statusom branitelja u Ustavu "jer su branitelji zajedno sa svim ostalim jednakopravnim građanima već uključeni u Ustav Republike Hrvatske", kaže se među ostalim u priopćenju koje je potpisao glasnogovornik ORaH-a Dean Šarčević. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene