Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obzirom na stanje projekta

ORaH: Najava gradnje LNG terminala nije u skladu s industrijskom praksom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka ORaH smatra da najava gradnje LNG terminala polovinom 2016. nije realna zbog trenutnog stanja i vođenja projekta.

"Najava direktora LNG Hrvatska Mladena Antunovića da će gradnja LNG terminala početi polovinom 2016. godine nije u skladu s industrijskom praksom s obzirom na trenutno stanje projekta", priopćio je ORaH u srijedu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sljedeći tjedan tri sjednice Vlada najavila izgradnju plinovoda Zlobin-Bosiljevo i povećanje kapaciteta LNG-a: "Jedan naš terminal iznosi polovinu kapaciteta Njemačke" Slika nije dostupna Na 6,1 mlrd. kubičnih metara Plenković najavio širenje LNG terminala: "Omogućavamo Hrvatskoj da postane regionalno energetsko čvorište"

Kažu kako za LNG projekt nije ishođena lokacijska dozvola te još nisu definirani uvjeti koji proizlaze iz nje. "S ishođenom lokacijskom dozvolom i odabranim projektnim specifikacijama te sa odabranim FEED (Front End Enginering Design) inženjerom i nostrifikatorom, izrada projekta bi trajala 10 do 12 mjeseci. Nakon toga slijedi odabir EPIC (Engineering Procurment Installation Construction) kompanije, odnosno izvođača da bi se moglo započeti s radovima. Sam taj postupak traje oko 12 mjeseci", navodi se u priopćenju.

'Gradnja LNG terminala na Krku ima punu potporu Washingtona'

U toj stranci smatraju i kako bi spomenuta termoelektrana (TE) kapaciteta 40 MW bila premala da bi projekt bio isplativ. Stoga se očekuje da će se morati ići u reprojektiranje, što će još dodatno odgoditi njegovu provedbu.

"Da bi se moglo krenuti u izgradnju LNG terminala nužno je sklopiti potrebne komercijalne ugovore koji će definirati odnose među suvlasnicima, kupcima, proizvođačima plina i s operaterom terminala. Bez toga nije moguće započeti s gradnjom jer ne postoje komercijalni okviri na bazi kojih je moguće zatvoriti financijsku konstrukciju, odnosno financijeri bez definiranih i ugovorenih spomenutih komercijalnih odnosa nemaju garanciju za novac koji posuđuju", tvrde u ORaH-u.

Dodaju kako "ostaje nejasno kako LNG Hrvatska d.o.o. i u čije ime planira prodavati zakup kapaciteta kojih nije vlasnik, niti može biti vlasnik kao operativna kompanija, što je posebno važno znajući da je izjavljeno da Republika Hrvatska neće ulagati u taj projekt".

Ako bi se krenulo u izgradnju samo jednog, a ne dva spremnika kao što je najavljeno, u ORaH-u smatraju da će se tada morati napraviti nova studija utjecaja na okoliš te sve procedure koje nakon nje slijede, što će dodatno odgoditi provedbu projekta.

"Sve navedeno govori da Republika Hrvatska ne vodi projekt u skladu s industrijskom praksom, te je na taj način ugrožena izvedba tog kapitalnog projekta koji može biti važan za stabilnost i diverzifikaciju opskrbe energijom Hrvatske i Europe. Posebno je zabrinjavajuće ovakvo vođenje projekta s obzirom na konkurentske projekte u našem susjedstvu koji se nalaze u višoj fazi provedbe. S obzirom na kretanje cijene nafte na tržištu dodatno se smanjuje vjerojatnost razvoja projekta", kaže se u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene