Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Toplinski udar

Oprez: S visokim temperaturama raste opasnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teško je bilo danas diljem Hrvatske. Trese nas pravi toplinski udar čiji vrhunac tek stiže. Živa u termometrima od ranog jutra se penjala iznad 30 stupnjeva.

Žive u termometrima kao da nemaju granicu. Na Sjevernome Jadranu spas se nije mogao pronaći niti u moru koje se u Malinskoj i u Crikvenici zagrijalo na gotovo nevjerojatnih 27 Celzijevih stupnjeva. Najviša temperatura zraka izmjerena je pak u Kninu, čak 35 Celzijevih stupnjeva, a manje od 30 bilo je jedino u najvišim gorskim predjelima. Što je najgore, u idućim bi danima moglo biti još toplije. Vrućina brine i policiju, znaju da je po vrućini teško biti i za volanom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rekordne brojke u svijetu Pakao tek stiže: Temperature do 77°C uzrokovat će još veće sukobe od današnjih Slika nije dostupna Pljuskovi i grmljavinsko nevrijeme Nakon toplinskog vala, stiže nam nagla promjena vremena

>> Paklene vrućine zahvatile Hrvatsku, niti more nije osvježenje!

Na cestama prži i Sunce i asfalt. Iako klimatizirani automobili i motori olakšavaju vožnju, policija sve upozorava na oprez. 'Vidimo sami i po sebi u kakvom smo nekada stanju zbog te vrućine. I da smo umorni i da smo manje koncentrirani, pa onda svakako ako smo manje koncentrirani da to utječe na sigurnost u prometu', rekao je Josip Mataija iz Odjel za sigurnost cestovnog prometa, MUP-a.

A ekstremno visoke temperature utječu i na posao. Raditi je sve teže. 'Teško, teško ali podnosi se! Moramo raditi i to je to', rekla je pekarica. Upravo je na moru potreban najveći oprez. Opasno UV zračenje sutra će biti vrlo visoko, između 8 i 10. 'Izbjegavati izlaziti po najvećem suncu od podne do 16 sati. Isto ono što vrijedi za malu djecu tako vrijedi i za srčane bolesnike', kaže dr. Tomislav Jakljević, kardiolog. No nije prijetnja samo izravno izlaganje suncu.

'Indirektno oštećenje nastupa upravo zbog učinka refleksije. Bilo od mora, bilo od bijelih stijena, od bijelog pijeska', pojasnila je dr. Ivana Nola, dermatovenerolog. Kreme za sunčanje su obavezne. Štite nas jer zadržavaju određeni postotak štetnog UV zračenja koje uzrokuje opekline. Tu su i narukvice koje na jakom suncu promijene boju i time upozoravaju da je vrijeme za hlad. Nikada dosta opreza u borbi sa suncem.

Iako ovih dana često možemo čuti savjete kako se boriti s toplinskim udarom, broj liječničkih intervencija zbog vrućine iznimno je velik. Zbog toga valja utvrditi gradivo. Treba izbjegavati najjače sunce i svakako piti dosta tekućine čak i prije nego osjetimo žeđ. Malu djecu treba stalno nutkati pićem jer ona jednostavno u igri zaborave da su žedna. Valja izbjegavati alkohol jer on dodatno podiže tjelesnu temperaturu i potiče gubitak tekućine u tijelu. Preporučuje se i laganija hrana. I kožu treba zaštititi i to laganom i svijetlom odjećom. Bilo bi dobro da ne izlazite na sunce ni bez šešira i sunčanih naočala i svakako da koristite kreme s odgovarajućim zaštitnim faktorom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene