Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kula Cipicco

Oprala ga Mrak Taritaš: 'Napravio je dizalo isto onakvo kakvo je bilo u 16. stoljeću kada je bilo brdo liftova'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kula Cipicco u Kaštel novom devastirana je - zaključak je to ministrica Anke Mrak Taritaš.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš danas je izjavila da je obnova srednjovjekovne kule Cipicco u Kaštel Novom bespravna, da je investitor rekonstruirao taj objekat samovoljno, bez dozvole i time devastirao prostor.

Pročitajte i ovo Jadranski most Važno za vozače Prometni kolaps u Zagrebu mogao bi trajati mjesecima: Počinje rekonstrukcija jednog od najvažnijih mostova Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Očekuju odgovore Mrak Taritaš o aferi s Geodetskim fakultetom: "Ovo poprima sve strašnije razmjere. Ministrica Obuljen Koržinek sad se već dobrano preznojava"

"Kula Cipicco je klasičan primjer devastacije prostora i bespravne izgradnje", rekla je ministrica Mrak-Taritaš odgovarajući na pitanja novinara u Divuljama nakon današnjeg svečanog puštanja u rad kanalizacijskog sustava Kaštela-Trogir.

Po riječima ministrice Mrak-Taritaš investitor obnove kule Cipicco tu je kulu, "koja je zaštićeno kulturno dobro, samovoljno rekonstruirao, gradio bez dozvole i protivno svim pravilima struke".

Investitor Ante Samardžić nedavno je izjavio kako je do sada u obnovu kule Cipicco investirano oko 12 miljuna eura te da on ne namjerava odustati od obnove unatoč tomu što je u tijeku rušenje obnovljenog objekta.

Kaštel Novi: Dijelovi kule iz 16. stoljeća koji su nezakonito izgrađeni ipak će se rušiti!

"Kad smo rušili, vidjeli smo da je investitor nekvalitetno gradio. Vidjelo se pri rušenju stropne ploče da u betonu nije bilo ni adekvatne armature, ali je bilo stiropora. Investitor se hvalio određenim skulpturama, da su specijalno klesane, ali ispostavilo se da su one od stiropora i pošpricane sprejevima“, ustvrdila je ministrica Mrak-Taritaš.

Kritizirala je investitora i što je u obnovljenoj kuli Cipicco izgradio dizalo iako u 16. stoljeću, kada je izvorno građena ta renesansna kula nije bilo dizala. "Napravio je dizalo isto onakvo kakvo je bilo u 16. stoljeću", kada je bilo „brdo liftova“, kazala je.

Investitor Ante Samardžić ranije je izjavljivao kako obnovom želi kuli Cipicco vratiti izvorni oblik iz 1512. godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene