Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka Vrhovnog suda

Oporbene stranke: Suprotne odluke o Perkoviću i Mustaču šalju lošu poruku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oporbene stranke nisu iznenađene odlukom Vrhovnog suda o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj, no upozoravaju da suprotne sudske odluke o izručenju Perkovića i neizručenju Zdravka Mustača šalju lošu poruku građanima i EU.

Potpredsjednik HDZ-a Dražen Bošnjaković rekao je Hini da je "Vrhovni sud dosljedan u svojoj praksi, budući da je u sličnom predmetu već donio takvu odluku". To je dobro s aspekta sigurnosti građana, vezano uz ujednačenu sudsku praksu, dodao je.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Sve se provjerava Stigao odgovor Vrhovnog suda o Turudiću: Hoće li pokrenuti stegovni postupak? Slika nije dostupna Odbijena žalba Nobilo od Ustavnog suda traži zaustavljanje izručenja

Međutim, "ostaje gorak okus" jer je Županijski sud u Velikoj Gorici u istovjetnom predmetu odlučio da Njemačkoj neće izručiti Mustača, kojega njemačko pravosuđe, kao i Perkovića, tereti za pomaganje u ubojstvu Stjepana Đurekovića, napominje Bošnjaković.

Vrhovni sud odbacio žalbe, Perković mora biti izručen Njemačkoj!

Budući da se DORH, koji je u postupku zastupao njemačko tužiteljstvo, nije žalio na tu odluku, Bošnjaković upozorava da će pitanje je li sud u tom postupku odlučio ispravno ostati bez odgovora.

Nije želio nagađati hoće li Perković ipak izbjeći izručenje, s obzirom da je njegov odvjetnik Anto Nobilo najavio da će podnijeti ustavnu tužbu i od Ustavnog suda zatražiti da privremeno spriječi izručenje njegova klijenta. "Ne bi bilo korektno to prognozirati, no jasno je da će odvjetnik, kao i svaki drugi, iscrpiti sva moguća pravna sredstva da bi zaštitio svog klijenta", rekao je Bošnjaković.

Odluku o izručenju Perkovića nije želio komentirati predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Glasnogovornica HDZ-a Dajana Antonija Bebek rekla je Hini da, kao i do sada, Karamarko neće komentirati predmete koji nisu pravomoćno okončani.

Različite odluke županijskih sudova u Zagrebu i Velikoj Gorici smetaju i laburistu Dragutinu Lesaru. "Imamo jedan Ustav i jedan zakon o europskom uhidbenom nalogu i očekujem da hrvatsko pravosuđe, bez obzira sudi li Turudić ili Hrvatin, uskladi sudsku praksu po istom Ustavu i istom zakonu", poručio je Lesar.

Na neujednačenost sudske prakse upozorava i Josip Salapić (HDSSB). "Bilo bi dobro da je pravosuđe bilo jedinstveno u oba slučaja", kazao je Salapić, koji različite sudske odluke u istoj stvari tumači kao "dokaz da se politika nije trebala petljati u pravosuđe". "Ovo dokazuje da ono što se petljalo oko 'lex Perkovića' i ustavnih promjena, za koje se tvrdilo da imaju ili nemaju veze s Perkovićem, nije dobro. Sve je trebalo prepustiti pravosuđu. Tada bi bilo manje problema i za Hrvatsku i za samog Perkovića, a ovako smo poslali lošu poruku EU", uvjeren je Salapić.

Slično misli i Ruža Tomašić (HSP AS). "To se trebalo napraviti odmah nakon 1. srpnja prošle godine. Vlada nije trebala blamirati ni državu niti sebe izmjenom Zakona samo tri dana prije ulaska u EU", kazala je. "Zanimljivo je da su ti isti ljudi koji su branili Perkovića prije nešto više od desetak godina govorili da država ne smije biti talac jednog čovjeka i da bi Gotovina morao ići u Haag dokazati svoju nevinost. Sada smo vidjeli da je Hrvatska postala talac jednog čovjeka i ispala je nevjerodostojna i neozbiljna", rekla je Tomašić.

Uvjerena je da će Perković na kraju doista biti izručen Njemačkoj. "Smiješno je kada neki pričaju da ne vjeruju njemačkom pravosuđu, posebno kada se uzme u obzir stanje pravosuđa u Hrvatskoj. Možda Milanović onemogućavanjem izručenja želi pogoršati odnose s Njemačkom i osloniti se na Englesku", rekla je Tomašić.

Komentirajući današnju odluku Vrhovnog sud, potpredsjednik SDSS-a i saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac za Hinu je izjavio kako se radi o kraju pravno-političke bitke u kojoj su se mnogi vidljivi i nevidljivi akteri upleli, kompromitirali i pritom devastirali što političke, što pravne institucije u zemlji.

Time se pokazalo da kao zemlja nismo dorasli ozbiljnim i izazovnim političkim, a ni pravnim poslovima. "Nakon ovoga će nastupiti druga bitka koja će uvelike ovisiti o vještini samog Perkovića i njegove obrane, ali nesumnjivo će se nastaviti u svojoj pravnoj i političkoj dimenziji, samo više ne u okvirima Hrvatske nego u okvirima Njemačke", ustvrdio je Pupovac. "Dakle, dobro je da je završilo, loše je što je tek počelo", zaključio je Pupovac.

Predsjednik HSS-a Branko Hrg izjavio je Hini da ne želi komentirati sudske odluke, ali mu je drago da se ti procesi konačno privode kraju. "Mislim da je Njemačka ozbiljna država, pa se može očekivati pošteno i pravedno suđenje Perkoviću", istaknuo je Hrg.

Predsjednica Održivog razvoja Hrvatske (ORaH) Mirela Holy rekla je da ne može komentirati odluke Vrhovnog suda jer bi se to moglo tumačiti kao miješanje u rad pravosuđa.

Odluka Vrhovnog suda koji je odbacio žalbe i potvrdio izručenje Josipa Perkovića poslijepodne je, osim strankama u postupku, proslijeđeno i MUP-ovoj službi za međunarodnu policijsku suradnju koja s Njemačkom treba dogovoriti točno mjesto i vrijeme Perkovićeve predaje, kazao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Ističući da je Vrhovni sud u cijelosti potvrdio odluku izvanraspravnog vijeća njegovog suda Devčić je pojasnio da desetodnevni zakonski rok za predaju počinje teči od trenutka kada je odluka postala pravomoćna, a to je 17. siječnja. Vrhovni je sud odluku donio tog datuma, ali ju je obrazloženu i napisanu tek danas otpremio i objavio.

"No, načelni rok u kojem bi se trebalo odlučiti o predaji je 60 dana, jer se rokovi, s obzirom na okolnosti mogu produljivati", kazao je Devčić. Dodao je da zakon poznaje mogućnost produljenja rokova ukoliko postoje okolnosti koje bi sprječavale izručenje, a na koje Hrvatska ne može utjecati.

"Također i za taj rok postoje mogućnosti produljenja u slučaju humanitarnih razloga, odnosno eventualnih ugroza života i zdravlja tražene osobe", rekao je Devčić. Ipak, zakonske odredbe nisu egzaktne i sklone su promjenama pod raznim okolnostima. Primjerice ako je osoba koja čeka izručenje bolesna dodatni desetodnevni rok počinje se primjenjivati tek kada ozdravi.

Sudac Ivan Turudić izrazio je zadovoljstvo što je njegovu prvostupanjsku odluku o izručenju Perkovića Njemačkoj Vrhovni sud u cjelosti potvrdio. "Svaki sudac je zadovoljan kada mu viši sud potvrdi odluku i tome nemam ništa za dodati", kazao je Hini Turudić, dodavši da će zagrebački Županijski sud od policije zatražiti da izvrši europski uhidbeni nalog i izruči Perkovića. "Policija se sada mora dogovoriti s njemačkim kolegama o primopredaji u roku od 10 dana", objasnio je Turudić, napomenuvši kako je riječ o "instruktivnom, a ne obvezujućem roku". Napomenuo je da za Perkovića na snazi mjere opreza, a to su zabrana napuštanja boravišta i privremeno oduzimanje putovnice i osobne iskaznice, odnosno da on neće biti automatski uhićen.

Sudac Turudić bio je na čelu izvanraspravnog vijeća koje je 9. siječnja donijelo nepravomoćnu odluku o izručenju, odbacivši glavni argument obrane, ali i zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva da je u tom slučaju nastupila zastara još 1998.

Perković od početka ne pristaje na izručenje jer tvrdi da nije počinio zločin te da je žrtva lažnog svjedočenja udbina ubojice Vinka Sindičića. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene