Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjerenja i izvidi

Što i kako gradi šef HEP-a? Inspekcija na terenu, oporba proziva: "Radi se o bliskom suradniku i prijatelju premijera"

Aktualno Galerija Slučaj Barabrić: Inspekcija na terenu - 4 Slučaj Barabrić: Inspekcija na terenu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Slučaj Barabrić: Inspekcija na terenu - 3 Slučaj Barabrić: Inspekcija na terenu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Slučaj Barabrić: Inspekcija na terenu - 2 Slučaj Barabrić: Inspekcija na terenu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Slučaj Barabrić: Inspekcija na terenu - 1 Galerija 1/4 >>
Građevinska inspekcija obavila je očevid i do detalja izmjerila je li kuća s bazenom u skladu s dozvolom iz 2015. na koju se poziva prvi čovjek HEP-a. Izvide provodi i Državno odvjetništvo, a predmet je otvorilo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Za oporbu - ovo je politički slučaj.

Građevinski inspektori izmjerili su svaki pedalj kuće i bazena. Obišli su gradilište. Provjeravaju što i kako u Hvarskoj uvali gradi prvi čovjek HEP-a Frane Barbarić. Što su utvrdili znat će se za koji dan.

Barbarića na Hvaru itekako poznaju. I ovo je tema o kojoj se priča.

"Što god sam sagradio prvo sam tražio dozvolu. Kad sam ju dobio onda sam gradio. Ne razumijem se u to graditi bez dozvole. Ne znam što je to", kaže Gringo za Dnevnik Nove TV.

"Ne poznam ga uopće u tom svjetlu i nisam nikad razmišljao. Čujem da postoje nekakve sumnje na ovo-ono svatko na svakoga sumnja", kaže Andro s Jelse.

Osim kuće predmet interesa institucija je i postavljanje kabela od Gdinja prema Srhovu docu gdje kooperant HEP-a ali i izvođač radova na Barbarićevoj vili - ima imovinu.

Pročitajte i ovo Provjera poslova HEP-a - 1 Doznaje Dnevnik Nove TV DORH pokrenuo istragu protiv šefa HEP-a zbog gradnje vile na Hvaru: Češlja se sva dokumentacija

HEP tvrdi da ih je općina molila da postave kabel tijekom uređenja i asfaltiranja ceste do uvale. SDP-ov načelnik danas odgovara porukom...

"Sa cestom Gdinj - Srhov Dolac vam kažem da ju samo povremeno održavamo uglavnom pred turističku sezonu, zajedno sa ostalim cestama samo da budu prohodne, to je sve. HEP je samostalno postavljao kabel na toj dionici i Općina nije imala nikakvih troškova."

Koliki su troškovi ne otkriva ni HEP ni Općina.

"Ne mogu prepoznati radi li se baš o toj cesti, ali ako je to ta cesta, onda očito HEP to vraća nakon postavljanja kabela u prvobitno stanje. Mi kao Općina nismo još detaljno obišli nerazvrstane makadamske ceste koje će trebati popraviti za ovu sezonu."

Pročitajte i ovo Šef HEP-a u problemima zbog gradnje na Hvaru - 1 Cure šokantni detalji Šef HEP-a bespravno gradi vilu s bazenom? Dnevnik Nove TV u posjedu dokumenata: "Po onome što vidimo na papiru i na terenu, postoji očita razlika"

A most zanima...

"Da se istraže uplate potrošača koje je Melkior Ćurin morao platiti prije početka iskopine kablova prema njegovoj uvali.. Tih nažalost uplata nema. Ni sa strane HEP-a niti Ćurina", zahtijeva Zvonimir Troskot saborski zastupnik MOST-a.

Predsjedik Zoran Milanović o svemu oprezno. Barbarić gradi na djedovini. A što gradi e to, kaže, ne zna. Ali zna da do svake od tih uvala vodi prašnjava cesta koja se nekad zbog turizma asfaltira.

"Ljudi žive od toga i dok se pridržavaju zdravorazumnih pravila,
a onda i propisa koji su vrlo često nejasni... Tako da se ja nadam
da je gospodin Barbarić ostao s ove strane barikade, da se nije odmetnuo - ako je Bože moj...", zaključuje Milanović.

SDP-ov predsjednik Peđa Grbin spremno lopticu prebacuje sve do Plenkovića.

"Andrej Plenković mora odgovoriti zašto ga unatoč svemu drži na čelu HEP-a. Frane Šteta na čelu HEP-a nije napravio ništa da se ojača hrvatski elektroenergestski sustav. Zašto? Jer nema vremena. Bavi se privatnim biznisom."

Oporbu posebno zanima kako će se u ovoj priči postaviti državno odvjetništvo.

"Radi se o bliskom suradniku i prijatelju premijera i stranačkom drugu. Treba pitati premijera koji će opet reći da ne zna o čemu se tu radi", tvrdi Ivana Kekin, saborska zastupnica.

Frane Barbarić o gradnji vile oglasio se samo kratko u subotu - tvrdi ima sve dozvole, i da se ne nasjeda na podmetanja. A iz HEP-a danas odgovor kako predmete koje istražuje tužiteljstvo - nije moguće komentirati.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene