Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obišao poplavljeni Gračac

Božinović: ''Situacija je ozbiljna, trebamo tražiti dugoročna rješenja''

Aktualno Galerija Davor Božinović Davor Božinović Foto: Luka Gerlanc / CROPIX Davor Božinović Davor Božinović Foto: Zadarska županija / FB Obrovac - 23 Obrovac - 23 Foto: Cropix +0 Sastanak Davora Božinovića sa Stožerom civilne zaštite Galerija 1/4 >>
Situacija u Gračacu ozbiljna je s obzirom na izlijevanje rijeke Otuče i podzemne vode te je potrebno naći sveobuhvatno infrastrukturno rješenje kako bi se pomoglo ljudima, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u tom poplavljenom gradiću u utorak.

"Situacija je vrlo ozbiljna. Ovdje nam se dogodilo da se prvi put u povijesti Otuča izlila i došla je sve do Novog naselja, koje je zapravo poplavilo u posljednjih šest mjeseci dva puta, a treći put je poplava bila vezana za cijev", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je ranije u utorak posjetio i Obrovac.

Naveo je kako je poplava kombinacija činjenice da se Otuča izlila i brojnih podzemnih voda, odnosno da je došlo do zasićenja tla.

"Moramo naći rješenje koje je sveobuhvatnije, prije svega za ljude da im se što prije pomogne s određenim infrastrukturnim zahvatima", rekao je ministar.

Dodao je kako se dugoročno cijeli kompleks podzemnih voda, rijeka, povećanih obilnih kiša vezanih i za klimatske promjene mora sagledati sveobuhvatno jer je ono što se dogodilo u Gračacu imalo izravan utjecaj na ono što se dogodilo u Obrovcu.

"Trebamo uključiti svu znanost koju imamo. Nije lako otkriti sve one poticaje koji dovode do ovakvih ekstremnih poplava, međutim to je naša zadaća", rekao je Božinović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve o klimi na jednom mjestu Stiže važan rječnik za svaku kućnu biblioteku: 30 osnovnih pojmova za suočavanje s apokalipsom

Naglasio je kako nije bilo ljudskih žrtava te da su sve sastavnice sustava Civilne zaštite maksimalno kvalitetno i profesionalno odradile svoj posao.

Na upit razmišlja li se o tome da se naprave kanali prema donjim livadama kako naselje ne bi bilo poplavljeno u ovakvim situacijama, na što su građani upozoravali, Božinović je rekao kako su razgovarali s predstavnicima Hrvatskih voda.

"Postoje projekti koji su u tijeku. Radi se o tome da i Otuču očito treba očistiti od taloga koji se godinama prikupljao, međutim, ponavljam, uz ova ad hoc rješenja trebamo tražiti dugoročna rješenja", pojasnio je Božinović.

Pročitajte i ovo Izlijevanje Mrežnice - 5 STIŽE VODENI VAL FOTO/VIDEO Apokaliptični prizori: Rastu vodostaji, dio Krapine bez struje, problemi i u Varaždinskoj županiji

Pročitajte i ovo Izlijevanje Mrežnice - 5 STIŽE VODENI VAL FOTO/VIDEO Apokaliptični prizori: Rastu vodostaji, dio Krapine bez struje, problemi i u Varaždinskoj županiji

Dodao je kako su im domaćini rekli da pamte i veće kiše, ali nije dolazilo do ovakvih poplava.

"Očito je da su i pod zemljom određeni procesi koje moramo vrlo precizno detektirati, uz ono što smo rekli i za Zrmanju - mora se dno početi čistiti od sedimenata, naslaga, mulja, pijeska jer nekad se to radilo i nekad je bilo puno manje poplava", ocijenio je ministar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene