Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protivnici sporazuma

Oporba: Sporazum je pun rizika, a odlučit će politika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kritizirajući arbitražni sporazum sa Slovenijom, dio oporbe je u Hrvatskom saboru upozoravao kako, budući da se ne zna sastav suda, sporazum omogućava da granicu određuje politika, dok je iz HDZ-a uzvraćano da je sporazum kvalitetan jer konačno odvaja pregovore s EU od bilateralnih problema.

SDP-ov Neven Mimica tako je, u poslijepodnevnoj pojedinačnoj saborskoj raspravi, ocijenio da 'ovako ispregovarani arbitražni sporazum daje i previše slobodne ruke arbitrima' i omogućuje 'prevelike rizike koje nije moguće kontrolirati'. 'Koliko god mi ovdje imamo jezikoslovnih i pravnih autoriteta koji danas pokušavaju protumačiti već čuvene izraze - dodir, veza, spojnica, kontakt, stik, junction - Slovenije s otvorenim morem, ipak ostaje činjenica da sam sporazum govori da će to tumačiti samo arbitražni sud, što god mi ovdje mislili i koliko god uvjerljivi bili', rekao je SDP-ovac. Stranačka kolegica Ingrid Antičević Marinović upitala je nije li premijerka Jadranka Kosor predloženim sporazumom 'oprala ruke' kao Poncije Pilat predajući pitanje granice na rješavanje arbitraži.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgovor na prigovore Slovenija: 'Arbitražni sporazum ne može se otkazati' Slika nije dostupna 'Prijevremeno glasovanje' Referendum u Sloveniji: Tuđe nećemo - svoje nedamo

>> SDP uvjetuje svoj pristanak, za HDSSB sporazum je izdaja

Nezavisni Dragutin Lesar usporedio je, pak, sastav Arbitražnog suda sa sastavom haškog Suda za ratne zločine u kojem, kaže, također odlučuju pravni stručnjaci. Podsjetio je pritom da je upravo HDZ, naročito kad je bio u oporbi, u Saboru govorio da sud za ratne zločine sudi po političkim, a ne pravnim kriterijima. 'Koliko puta ste tvrdili da je to političko, a ne pravno sudište. Sada odjednom taj argument da će biti stručnjaci vrijedi neprikosnoveno i zamjera se propitivanje liste arbitara', rekao je Lesar. I HSU-ov Silvano Hrelja smatra da sporazum nosi previsok stupanj rizika zbog nepoznatog sastava arbitara, a što omogućava 'moguć politički utjecaj'. Smatra da Hrvatska i Slovenija nemaju jednak pregovarački status jer, kaže, čak i kad bi odluka bila 'onakva kakvu mi očekujemo', Slovenija ponovno nakon svega može ucjenjivati tako 'da ne ratificira naš (hrvatski) ugovor o pristupanju EU'.

'Hoćemo li i sa Srbijom i BiH raditi teritorijalne ustupke?'

Izrazio je pritom čuđenje što Slovenija rješenje svog problema nije tražila sa susjednom Italijom. 'Obje su države u EU, vjerojatno bi se lakše dogovorili s Italijom gdje bi bili ravnopravni pregovarači nego da blokiraju kao 'manirom dobrog susjeda' naš put u EU', rekao je Hrelja najavivši da neće podržati potpisivanje sporazuma. Zoran Vinković (HDSSB) drži da će Hrvatska arbitražom izgubiti, kako je rekao, ne samo dio mora, nego i Sv. Geru, kao i dvorište oko kuće Joška Jorasa. Podsjetio je da Hrvatska granično pitanje nema riješeno ni s BiH ni sa Srbijom, te upitao 'hoćemo li i s njima raditi teritorijalne ustupke'. HDZ-ovi zastupnici naglašavali su, kroz replike oporbi, da se radi o kvalitetnom sporazumu kojim će Hrvatska, na temelju međunarodnog prava, po načelu pravednosti i dobrosusjedskih odnosa riješiti pitanje kopnene i morske granice sa susjednom Slovenijom. 'Sigurno je da svaki arbitražni sporazum nosi jedan dio rizika. Mi mislimo kako je ovaj put dobar i da ćemo ovim putem ostvariti naše interese i urediti granicu sa Slovenijom, ali i da ćemo u relativno brzom roku ući u EU, što nam je jako bitno', rekao je Mario Zubović nezadovoljan što se u Saboru 'nepotrebno dižu tenzije'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene