Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proračun 2012. godina

Oporba, sindikati i poslodavci ne znaju što bi, ali znaju što ne bi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zanimljivo je kako su jučer svi kritizirali Vladin prijedlog proračuna - i oporba i sindikati i poslodavci. Danas smo ih pitali što bi konkretno oni napravili i gdje bi rezali. Pogledajte kakve smo odgovore dobili.

Proračunske škare Slavka Linića nisu dovoljno oštre smatraju poslodavci. Ušteda od 4 milijarde premalena je. Moglo je kažu i bolje. 'Jednostavna matematika pokazuje ako su u tri godine toliko pali prihodi moraju pasti i rashodi i tu se svi morao prilagoditi, svi čimbenici na tržištu', tvrdi Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Pročitajte i ovo Sindikati i praznik rada - 3 SRETAN VAM PRAZNIK RADA "Previše navijača, premalo igrača": Hrvati više vole slavlje od prosvjeda Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili"

Prilagodbu na Vladin način ne prihvaćaju sindikati. 'Sad bi zaposleni u državnim i javnim službama trebali biti taoci što je proračun prenapregnut, a istovremeno Vlada sebi vrlo ležerno povećava svoju vlastitu rastrošnost', kaže Krešimir Sever iz Nezavisni hrvatskih sindikata.

Na konkretno pitanje što bi oni napravili odgovor je teško dobiti. Znaju što ne bi. 'Domaću potrošnju smo rezali u krizi uvođenjem kriznog poreza i povećanjem PDV-a sada se nastavlja u istom pravcu što će dodatno rezati domaću potrošnju', kaže Sever.

Proračun, izmjena PDV-a i promjena davanja, sve što sindikate smeta poslodavcima je dobro, ali nije dovoljno. 'Samo promjena poreza, smanjivanje davanja, trošak tu štednja tamo, a zapravo morate promijeniti sustav koji je donio do takve situacije u kojoj jesmo', dodaje Majetić.

Oporba ima priliku pokušati izmijeniti proračun amandmanima. Prije rasprave u Saboru svoje prijedloge ne žele iznositi. 'Napravljeno na vrat na nos i tako je kako je', komentirao je Ivan Šuker, ministar financija.

'Na žalost, nismo imali podršku javnosti'

Stvarna ušteda, smatra, moguća je jedino promjenom zakona o radu što njegovoj vladi nije uspjelo. 'Samo na žalost tada nismo imali ovakvu podršku javnosti i sindikata kakvu ovi danas imaju', dodao je Šuker.

Na saborske će klupe stići HDSSB-ovi amandmani. 'Nema dovoljno novaca ranije planiranih u navodnjavanju, vodoopskrbi, odvodnji, školstvu zdravstvu znanosti, a to se s obzirom na započete projekte pokazuje kao nužnost', tvrdi Vladimir Šišljagić, predsjednik HGSS-a.

Premijer i Vlada samo će konkretne kritike pretočene u amandmane raspraviti, a možda i prihvatiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene