Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi s alkoholom

Opijaju se sve mlađi, od ciroze jetre boluje i desetogodišnjak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao i svake, i ove će godine norijade diljem Hrvatske pratiti velike količine alkohola. Nadamo se samo, da nitko neće pretjerati. Inače, opijanje mladih, pa čak i djece sve je veći problem u hrvatskom društvu.

Mnoge je Osječane šokirala vijest da je 12-godišnji dječak pao u alkoholnu komu. Dječak je, nakon detoksikacije, dobro. No, to nije usamljen slučaj. Sve više djece pije alkohol.

Pročitajte i ovo Vatrogasci - 3 natjecanje fire combat Vatrogasci se prisjetili najtežih trenutaka: "Bilo je kao u paklu" Slika nije dostupna Jovanović na Facebooku 'Gdje su bili GROZD i Crkva dok su 13-godišnjaci 'trusili tekile?''

Dječaci počinju piti već između desete i 12 godine života, a djevojčice između 13. i 14. Dobna granica se spustila. Alkohol je lako dostupan. A društvo, prije svega roditelji, kao da zatvaraju oči pred problemom.

Dvanaestogodišnji je dječak u besvjesnom stanju dovezen u osječku bolnicu. Uzrok toga bio je alkohol. Ta je vijest iznenadila mnoge, ali ne i djelatnike bolnice. 'Ne baš svaki dan, ali krajem tjedna se dogodi da barem jedno, dvoje djece dođe alkoholizirano, ako ih netko nađe', rekla je dr. Ljerka Pinotić, iz Klinike za pedijatriju KBC Osijek.

'Hitna dovozi dijete. Često ga nađe ispred kuće, u jarku, pothlađenog, nekad u društvu, a djeca nekad i pobjegnu od djeteta kad vide da je u nesvjesnom stanju', rekla je dr. Pinotić. Mladi počinju sve ranije piti alkohol, neki već u osnovnoj školi.

Tri su glavna uzroka opijanja mladih. Utjecaj roditelja, sredine i vršnjaka. 'U obiteljima djece koja rano počinju konzumirati alkohol, čak je do 70 posto prisutan alkoholizam kod roditelja', rekla je dr. Mirela Grgić, psihijatar. Alkohol je, na žalost, u Hrvatskoj društveno prihvatljiv. Lako je dostupan.

'Mene malo muči što nekad roditelji kažu: pa morali su probati. Pa, nisu baš morali probati, pa doći u bolnicu', kaže dr. Pinotić. Alkohol kod djece oštećuje mozak. U Hrvatskoj su zabilježeni i slučajevi drugih ozbiljnih oštećenja. Jedno desetogodišnje dijete, kaže dr. Grgić, ima problema s cirozom jetre.

Edukacija je najbolji lijek, tvrde stručnjaci. 'Propagiranje različitih oblika pozitivnih ponašanja. Što znači, zdravog života u smislu što više sportskih aktivnosti, hobija', rekla je dr. Grgić. Ozbiljan je ovo problem pred kojim društvo ne smije zatvarati oči. U pitanju su djeca i mladi.

Prodavanje alkohola maloljetnicima je zabranjeno. No, toga zakona se ne pridržavaju baš svi. Danas smo razgovarali s maturantima. Mnogi su nam priznali da im nikakav problem tijekom školovanja nije bio nabaviti alkohol. U kafićima i trgovinama nitko ih nije pitao za godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene