Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Izmjena zakona

Opet odgođeno licenciranje ravnatelja - do 2021.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U novo polugodište ravnatelji u Hrvatskoj trebali su krenuti s licencama za rad. Tako barem piše u Zakonu o odgoju i obrazovanju.

Ministar Pavo Barišić na kraju 2016. poručio je kako će od Sabora tražiti izmjenu zakona i brisanje točke o licenciji ravnatelja. A licenciranje ravnatelja u Hrvatskoj pokušava se uvesti već gotovo cijelo desetljeće.

Pročitajte i ovo Ilustracija Visoka cijena Nastavnici na nogama! Ako prođe novi zakon, plaćat će kazne zbog ocjena: "Daj pet postat će svakodnevnica" Ilustracija Zakonske izmjene Medvjeđa usluga: Roditelji će školama moći još lakše lagati za svoju djecu?

Dugogodišnji ravnatelj jedne od najuspješnjih zagrebačkih gimnazija - otišao je u mirovinu, prije nego je dočekao licenciranje svoje struke. Smatra kako bi se time ravnatelji konačno birali po kriteriju stručnosti, no licenciranje je odgođeno već treći put.

"Neće ga ni ovi dočekati, jer ovo je kaos, nered, od 2008. oni svake godine mijenjaju rokove, a sad su i zaboravili promijeniti taj rok. Od licenciranja nema ni l", rekao je Petar Mladinić, umirovljeni ravnatelj 5. gimnazije.

Licencirani ravnatelji trebali su početi raditi od prvog siječnja. Rokovi teku, a Sabor će o svemu tek raspravljati. Naime, Ministarstvo im je tek uputilo hitan prijedlog brisanja članka o licencijama.

"Nije bilo pravovremene izmjene i dopune zakona, nije donesena uredba i na neki način to priopćenje iz MZO-a koje smo dobili zadnji radni dan u godini nas je iznenadilo s najavom u kojoj se briše licenciranje", rekla je Suzana Hitrec iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja.

Zagovornici traže licenciranje kako glavni kriterij izbora ravnatelja više ne bi bilo tek osam godina rada u školstvu. Uz licencije, ravnatelji bi bili educirani i pripremljeni stručnjaci, koje ne bira politika. Protivnici pak upozoravaju - biti ravnatelj je funkcija, a ne profesija.

"U institutima, zavodima, agencijama, bolnicama ravnatelji su svi funkcija i ne moraju nikakve licence dobivati", rekla je Dunja Marušić Brezetić, ravnateljica 1. gimnazije.

"Bojim se da bi licenciranje nama moglo donijeti promjenu da ćemo umjesto dugovječnih ravnatelja, dobiti doživotne ravnatelje", rekao je Željko Stipić iz sindikata Preporod.

A doživotna možda postane i rasprava o licenciranju. Traje od 2008. godine, a predlaže se odgoda barem na 2021.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene