451820
451820
451820
451820
451820

Promjena smjera za Saudijsku Arabiju, odluka Rusije još uvijek se čeka

  • , 28.09.2016., 23:30
  • Autor:
  • komentara

Zemlje OPEC-a dogovorile su se u srijedu navečer o smanjenju proizvodnje nafte kako bi poduprle cijene trajno niske zbog prevelike ponude, a riječ je o prvom takvom sporazumu od 2008. godine, prenose agencije.

 
 
 
 
OPEC je pristao smanjiti proizvodnju sirove nafte za 750.00 barela na dan (Video: Vijesti Nove TV u 14)
OPEC je pristao smanjiti proizvodnju sirove nafte za 750.00 barela na dan (Video: Vijesti Nove TV u 14)

Kako javlja agencija Bloomberg News, prenoseći izjavu člana izaslanstva, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) pristala je smanjiti proizvodnju sirove nafte za 750.00 barela na dan, što znači da će proizvoditi 32,5 milijuna barela na dan.

To je otprilike količina koju je naftni kartel crpio u ožujku (32,47 milijuna barela na dan), pokazuju podaci Međunarodne agencije za energetiku.

Dnevnik Wall Street Journal piše pak da je postignut načelan dogovor o zamrzavanju proizvodnje, a o potankostima će se raspravljati na summitu OPEC-a u Beču 30. studenog.

Dogovor koji je postigao OPEC plod je teških pregovora kako bi se premostila neslaganja među članicama koje su nešto prije 21 sat po srednjoeuropskom vremenu, gotovo pet sati nakon početka, još sudjelovale na tom neslužbenom susretu.

Vijest je odmah potaknula rast cijena sirove nafte na njujorškoj burzi, premda su tržišta očekivala da će se neslužbeni susret u Alžiru završiti bez dogovora.

Ovo će značiti promjenu smjera za Saudijsku Arabiju, koja dosad nije htjela razmišljati o smanjenju proizvodnje ako to ne učine i druge zemlje.

Rusija, drugi po veličini proizvođač sirove nafte u svijetu, rekla je da će odluku donijeti nakon sastanka OPEC-a kojega nije član.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se