Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON TEŠKIH PREGOVORA O NAFTI

Promjena smjera za Saudijsku Arabiju, odluka Rusije još uvijek se čeka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zemlje OPEC-a dogovorile su se u srijedu navečer o smanjenju proizvodnje nafte kako bi poduprle cijene trajno niske zbog prevelike ponude, a riječ je o prvom takvom sporazumu od 2008. godine, prenose agencije.

Kako javlja agencija Bloomberg News, prenoseći izjavu člana izaslanstva, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) pristala je smanjiti proizvodnju sirove nafte za 750.00 barela na dan, što znači da će proizvoditi 32,5 milijuna barela na dan.

Pročitajte i ovo Bombardirano najveće svjetsko postrojenje za obradu nafte (Foto: AFP) Smanjena proizvodnja Dronovima bombardirali najveće svjetsko naftno postrojenje, cijene otišle u nebo. Trump spreman za napad: "Prst je na okidaču..." Katarina Alvir o utjecaju i položaju Saudijske Arabije na međunarodnoj sceni (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Moć monarhije Analiza Katarine Alvir: Zašto su zapadne države toliko suzdržane kada se radi o Saudijskoj Arabiji?

To je otprilike količina koju je naftni kartel crpio u ožujku (32,47 milijuna barela na dan), pokazuju podaci Međunarodne agencije za energetiku.

Dnevnik Wall Street Journal piše pak da je postignut načelan dogovor o zamrzavanju proizvodnje, a o potankostima će se raspravljati na summitu OPEC-a u Beču 30. studenog.

Dogovor koji je postigao OPEC plod je teških pregovora kako bi se premostila neslaganja među članicama koje su nešto prije 21 sat po srednjoeuropskom vremenu, gotovo pet sati nakon početka, još sudjelovale na tom neslužbenom susretu.

Vijest je odmah potaknula rast cijena sirove nafte na njujorškoj burzi, premda su tržišta očekivala da će se neslužbeni susret u Alžiru završiti bez dogovora.

Ovo će značiti promjenu smjera za Saudijsku Arabiju, koja dosad nije htjela razmišljati o smanjenju proizvodnje ako to ne učine i druge zemlje.

Rusija, drugi po veličini proizvođač sirove nafte u svijetu, rekla je da će odluku donijeti nakon sastanka OPEC-a kojega nije član.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene