Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprez!

Opasnost vreba u parkovima...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve više života uzima i droga. Od izravnih posljedica ovisnosti, kao što je predoziranje, u Hrvatskoj na godinu umire više od 100 osoba. No, droga ne prijeti samo ovisnicima.

Odbačene narkomanske igle opasan su izvor zaraze, posebno u ovim toplijim mjesecima, kada se bilježi i veći broj uboda. Upravo je zato u zadarskim parkovima organizirana akcija skupljanja infektivnog otpada.

Nažalost, u Zadru ga ima mnogo. To pokazuju i podaci. Zadarska županija, uz Istarsku, na samom je vrhu po broju ovisnika u Hrvatskoj. Ovakve su akcije, uz prijeko potrebnu edukaciju, itekako potrebne.

Pročitajte i ovo Ilustracija Završio u pritvoru Prodavao kokain uz odgodu plaćanja: Policija ga uhvatila na djelu, a onda su mu pretražili stan Droga - 4 Porast konzumacije u Zadru U skrivenom spremištu prevozio više od 1,5 kilograma heroina

Na godinu se samo u Zadru ih pronađe više od 1.500 odbačenih igala. 'Nailazimo na infektivni otpad sa svakim korakom i bitno je da se to ukloni na vrijeme', kazao je Marin Buovac iz Udruge 'Hrvatska sloga'.

Život u paklu opijata proživio je i Siniša. Počeo je s lakim, završio na teškim drogama. 'Dugo godina sam bio u tom problemu - do 2003. godine. Recimo, evo sad je već 10 godina da nisam', kazao je.

>> Mališani mlađi od 5 godina postaju ovisni o tabletima!

Danas vodi udrugu apstinenata, za koju piše projekte, a glavni cilj je pomoći ovisnicima. 'Kad sam izišao iz toga, nitko sretniji od mene! Živjeti jedan normalan život', kazao je Siniša.

No, broj onih ga tako ne žive u Hrvatskoj je u porastu. Na prosječnih 100 tisuća stanovnika, liječenih ovisnika najviše ima u Istarskoj i Zadarskoj županiji, te u Gradu Zagrebu. Stručnjaci tvrde da bi uz roditelje i školu značajniju ulogu u edukaciji trebala odigrati i lokalna zajednica.

'Raditi na jednom prevencijskom programu koji će aktivno uključiti, recimo, mlade osobe. Omogućiti im, recimo, autonomiju, jednu slobodu izražavanja', kazao je sociolog Krešimir Krolo. Put u ovisnost u svakom je slučaju najopasniji izbor. Za mnoge, nažalost, i koban.

Broj liječenih ovisnika u Hrvatskoj u proteklim se godinama kretao oko 7. 500. Pretpostavlja se da 'skrivenih' ovisnika o teškim drogama ima najmanje tri puta više. Među konzumentima najviše je onih koji uzimaju heroin, marihuanu, razne vrste tableta i kokain, a prva uporaba je, zabrinjavajuće, u prosjeku već sa 16 godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene