Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne smata ih ni loše vrijeme

ONI SU PRAVI HEROJI Nema predaha ni blagdanima ni noću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oni su pravi junaci koji na dan spase najmanje jedan život.

Od poziva Hitne pomoći do polijetanja iz baze u Lučkom - za 15-ak minuta. Ne spriječi li ih u tome loše vrijeme - gotovo da i nema dana, a da vojni helikopteri nisu u akciji spašavanja.

Pročitajte i ovo Helikopteri - 2 Trebala je to biti vježba Let iz helikoptera nije sniman, istraga pada letjelice mogla bi potrajati i do godinu dana Poginuli piloti Marin Klarin i Tomislav Baturina zbogom! Piloti Baturina i Klarin bili su zaljubljenici u svoj posao: "Za završni naklon posada vas pozdravlja"

"24 sata na dan, 365 dana u godini smo na Lučkom i u dežurnoj posadi - uvijek smo spremni za polijetanje. Nama je interes što brže i sigurnije provesti zadaću. A to što idemo raditi i koga vozimo, ne pitamo, niti nas zanima', kaže pukovnik Marijan Skorija, zamjenik zapovjednika EVH 91.Zb HRZ-a.

Za njih nema predaha ni blagdanima, pa ni noću.

'Tu nema pravila - bilo je dana s tri do četiri leta u danu i dana kad nema leta. mi smo naravno sretni kad letimo', kaže Skorija.

Od Kvarnera do Slavonije. Zatreba li, priskaču i kolegama u Dalmaciji. Ljeti je najviše posla.

'Nema uzrasta koji nije bio u našoj letjelici, od malih beba u inkubatoru do starijih ljudi', objašnjava pukovnik Skorija.

Kad izlaze na intervenciju, i oni, ali i medicinsko osoblje - spremni su na sve. Iako ih je Petra koja se nedavno žurila na svijet - iznenadila.

'Nama je to bio prvi slučaj da se dijete rodilo u helikopteru, u zraku', kaže Skorij

Najteže je na otocima - gdje mještanima, ali i turistima helikopterski prijevoz itekako znači. Od 337 pacijenata koliko su ih posade prevezle ove godine - najviše ih je s Hvara.

O brzini, ali i brizi tih ljudi ovise ljudski životi. Do sada su, na ovaj način, jedini prevozili hitne slučajeve do bolnice. U iduća četiri mjeseca činit će to s Talijanima.

Letjelice osposobljene za takve letove - samo što nisu stigle u Hrvatsku.

'Pred potpisivanjem smo za pilot projekt, kolika je potreba, gdje sve mogu sletiti, u koje doba dana u kojim vremenskim uvjetima - to će nam dati parametre za dugogodišnji ugovor', objasnio je Siniša Varga, ministar zdravstva.

Neovisno o privatnoj konkurenciji, piloti hrvatskog ratnog zrakoplovstva - kad stigne poziv - i dalje će letjeti. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene