Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Olujić najavio prigovor na dio optužnice za Medački džep

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnik generala Mirka Norca na suđenju za ratne zločine u akciji Medački džep Željko Olujić najavio je ulaganje prigovora na dio optužnice u kojem se njegova branjenika navodi kao zapovjednika tzv. Sektora 1, uz tvrdnju kako takvo što nikada nije postojalo.

Olujić tvrdi da njegov branjenik nikada nije primio niti jedan dokument koji sadrži takav naziv ili iz kojega se vidi da je 'Sektor 1' osnovan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obrana drugooptuženog generala Norca odbacila optužnicu Slika nije dostupna Tužiteljstvo traži osuđujuću presudu za Ademija i Norca

Izrazio je sumnju da je dokument o osnivanju tog sektora koji je danas na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu pročitao sudac Marin Mrčela - falksifikat.

Svoje tvrdnje Olujić će, kaže, detaljnije obrazložiti tijekom
suđenja, 'kada za to dođe vrijeme'.

Ademijev odvjetnik Čedo Prodanović ustvrdio je kako se takvim tvrdnjama za falsificiranje zapravo optužuje Ademi te zaključio da Norac na taj način želi prebaciti krivnju na svog suoptuženika.

Norac se u optužnici, koja ih tereti po zapovjednoj odgovornosti, navodi kao zapovjednik 9. gardijske motorizirane brigade i Sektora 1, a Ademi kao vršitelj dužnosti zapovjednika Zbornog područja u Gospiću.

Cijelo vrijeme današnje rasprave na sudu su se iščitavali dokumenti navedeni u optužnici koja dvojicu hrvatskih generala, u prvom postupku preuzetom od Haškog suda, tereti za zločine nad civilima te pretjerano i neselektivno granatiranje srpskih sela u kojima su stradali civili.

Optuženi generali mirno su pratili nastavak postupka. Kao i na prvih nekoliko ročišta Norac je u sudnicu doveden iz kaznionice u Lipovici gdje izdržava 12-godišnju zatvorsku kaznu, dok je Ademi došao sa slobode u pratnji supruge.

S čitanjem dokumentacije, što je dio izvođenja dokaznih prijedloga, nastavit će se i na sljedeća dva ročišta, a idućeg tjedna očekuju se i prvi svjedoci - Ivan Jarnjak i Mladen Markač.

Markačevo saslušanje je, međutim, još uvijek upitno, a njegov odvjetnik Goran Mikuličić od Haaga je tražio pojašnjenje smije li se, kao osoba pod ingerencijom Tribunala koji mu brani javne istupe, na sudu pojaviti u ulozi svjedoka.

Odvjetnici oba generala smatraju da će Markačevo svjedočenje biti odobreno te kako nema razloga da se ne pojavi na sudu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene