Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 12. siječnja

OIB-om protiv korupcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Novoj godini svatko od nas dobit će osobni identifikacijski broj koji će s vremenom zamijeniti jedinstveni matični broj građana. Dok Vlada tvrdi kako će OIB pomoći u borbi protiv korupcije, ali i olakšati probleme s birokracijom, provjerili smo kako će uvođenje nove identifikacije utjecati na naše živote.

Petar Lovrić  kaže kako mu osobni identifikacijski broj neće puno promijeniti život, ali je sretan jer vjeruje kako će OIB spriječiti utaju poreza i tako mu omogućiti ravnopravnu utakmicu na tržištu. 'U državi će se iskazati svi mogući registri imovine tako da će država uvijek imati na početku i na kraju godine saldo svakog pojedinca', rekao je Petar koji je poduzetnik već 22 godine. 

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Slika nije dostupna Tresla se brda... OIB? Što je to?

Od Nove će godine tako svatko morati prilikom kupnje kuće, stana ili automobila dokazati porijeklo imovine, jer će se njegova kupnja automatski registrirati. Osim poduzetnicima, OIB bi trebao olakšati život i ostalim građanima. Naime, pomoću njega, uvjerava Vlada, brže će se dolaziti do socijalnih prava, primjerice dječjih doplataka.

Na informatizaciju državne uprave potrošeno je manje od 100 milijuna kuna, a na uvođenje OIB-a desetak. Potvrda o njegovom dolasku na adrese građana stizat će od 12. siječnja. No, postojeći dokumenti neće se morati mijenjati do isteka roka. JMBG ima još godinu dana prijelaznog roka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene