Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponovno pokrenuta istraga

Ogluši li se na poziv USKOK-a, Hernadiju prijeti europski uhidbeni nalog!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je ponovno pokrenuo istragu protiv predsjednika Uprave mađarskog MOL-a, Zsolta Hernadija.

Hrvatski tužitelji uputili su Mađarima zahtjev za ispitivanjem Zsolta Hernadija u slučaju INA-MOL, zbog sumnje da je prilikom prodaje hrvatske naftne kompanije, podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera.

Pročitajte i ovo Andrija Jarak - 2 PRAVOMOĆNA PRESUDA Poznato je kada bi bivši predsjednik HDZ-a mogao na slobodu, a jedan detalj u slučaju INA-MOL posebno upada u oči Slika nije dostupna ŽUPANIJSKI SUD PRESJEKAO Europski uhidbeni nalog za Hernadija Hrvatska će poslati izravno Mađarskoj

Poziv je Hernadiju službeno upućen i ima rok od 60 dana da odgovori. Ogluši li se na poziv iz USKOK-a, iz Hrvatske mu prijeti europski uhidbeni nalog. Sudeći po dosadašnjim pozivima vjerojatno ni sad Hernardi neće doći u USKOK.

Istraga je, podsjetimo, prekinuta u prosincu prošle godine. Prije sedam dana Uskok je donio odluku o nastavku istrage. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju stvorene su nove pretpostavke za osiguranje nazočnosti osumnjičenika tijekom istražnog postupka. Na sve dosadašnje pozive, mađarska se strana oglušila, pozivajući se na zaštitu nacionalnih interesa i da bi njegovo svjedočenje posredno utjecalo i na gospodarsku i financijsku stabilnost i tvrtke i države.

>> Linić o MOL-u: 'Očekujem teške pregovore'

MOL je velika međunarodna tvrtka i očito pod svaku cijenu žele izbjeći neugodna pitanja. No, Hrvatska ima pravo inzistirati na poštivanju zakona i potpuno je legitiman zahtjev da Hernardi pojasni što se dogodilo na famoznom sastanku u zagrebačkom restoranu kad su i oni Sanader sami bez tjelohranitelja vadili baterije iz mobitela i razmjenjivali ceduljice.

Rujan je rok u kojem se Hernardi mora izjasniti i odgovoriti hoće li doći na saslušanje. Čim službeno zaprimi poziv stvorit će se pretpostavke da se raspiše europski uhidbeni nalog, a onda će teško izbjeći pojavljivanje pred istražiteljima. Kako doznajemo, Hrvatska će inzistirati na tome. INA- MOL je velika afera zbog koje je nepravomoćno osuđen bivši premijer i logično je da i tužitelji i obrana žele završiti započeti posao u tom slučaju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene