Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODVJETNIK UHIĆENOG GENERALA HVO-a

"Matuzović neće prebacivati odgovornost na Hrvatsku"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po sporazumu između Hrvatske i BiH ove su se postrojbe legalno borile kako bi obranile susjednu državu od srbijanske agresije, kazao je Almin Dautbegović.

Odvjetnik uhićenog časnika HVO-a Đure Matuzovića opovrgnuo je danas nagađanja da će se njegov klijent braniti prebacivanjem odgovornosti na Hrvatsku vojsku, ističući da su te postrojbe prema sporazumu između Hrvatske i BiH legalno borile kako bi obranile susjednu državu od srbijanske agresije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ODVJETNIK ZA NOVU TV "Generala Matuzovića smatraju herojem Bosanske Posavine" Slika nije dostupna IZJASNILI SE DA NISU KRIVI Počelo suđenje pripadnicima HVO-a za zločine u Orašju

Desetorica bivših pripadnika HVO-a s područja Bosanske Posavine uhićena su u ponedjeljak pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti, izvijestilli su tužitelji BiH.

Među uhićenima je Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO-a, organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog zbornog područja.

"Sjećamo se 1992. i političkog dogovora na razini dviju država i dva tadašnja predsjednika (Alije) Izetbegovića i (Franje) Tuđmana. Taj dogovor omogućio je da postrojbe Hrvatske vojske uđu na teritorij BiH i pomognu obranu teritorija od zajedničkog neprijatelja", rekao je Almin Dautbegović.

"Gospodin Matuzović s jednom jedinicom kojom je zapovijedao je bio daleko od toga da je mogao vladati na cijelom terenu", dodao je. Ako su počinjeni zločini, onda se mora utvrditi struktura zapovijedanja, odnosno koji su časnici zapovijedali Operativnom grupom i imali efektivnu kontrolu nad svim događanjima, kazao je Matuzovićev odvjetnik.

"Nije to nikakvo skidanje odgovornosti, samo želimo pokazati tko je bio odgovoran po zapovjednoj strukturi. Mi želimo rekonstruirati istinu i činjenično stanje bez želje da se na nekoga prebacuje bilo kakva odgovornost", rekao je Dautbegović.

Po njegovim riječima, obrana će se u slučaju podizanja optužnice fokusirati na to da su se eventualno događali pojedinačni zločini. "Ako je i bilo zločina oni su bili incidentni, nije postojao nikakav plan", istaknuo je Dautbegović. On se u petak žalio na odluku suda o zadržavanju Matuzovića na slobodu i odluku žalbenog vijeća očekuje idući tjedan.

Danas je u Orašju održan i prosvjed braniteljskih udruga, o čemu je izvijestio reporter Nove TV Andrija Jarak, a premijer Andrej Plenković kazao je kako bi drugačije razgovarao tijekom svog posjeta BiH da je znao za skoro uhićenje časnika HVO-a. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene