Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaštita ljudskih prava

Odvjetnik obitelji Cvjetković ustavnom tužbom traži odgodu deložacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladimir Gredelj, odvjetnik zagrebačke obitelji Cvjetković kojoj temeljem pravomoćne presude Općinskog suda prijeti deložacija iz kuće na Bukovcu, podnio je tužbu Ustavnom sudu zbog kršenja Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i načela razmjernosti.

Gredelj, koji traži od Ustavnog suda da do konačne odluke odgodi deložaciju, prigovorio je što ni prvostupanjski niti drugostupanjski sud nisu ni jednom rječju spomenuli načelo razmjernosti, u konkretnom slučaju prava na dom i prava na vlasništvo.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Upozorenje Milanoviću Pravni stručnjaci o potezima Ustavnog suda: "Ako se ovakvo ponašanje nastavi, ne bi me čudilo da ponište odluku o datumu izbora" Miroslav Šeparović Zbog interesa javnosti Ustavni sud objavio dokumente sa sjednice na kojoj se odlučivalo o Milanovićevoj kandidaturi

Gredelj je u izjavi upozorio da se Hrvatska između 47 zemalja potpisnica Konvencije nalazi na visokom četvrtom mjestu po nepoštivanju tog dokumenta. Ističe kako je i sama predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec zaključila kako hrvatski sudovi u svojem radu ne primjenjuju dovoljno Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Policija može doći bilo kada - neizvjesnost svima najteže pada

"Javnosti to treba biti važno jer nepoštivanje Konvencije plaćaju hrvatski građani", rekao je Gredelj, po čijim je tvrdnjama Hrvatska zbog neprimjenjivanja Konvencije u posljednje tri godine temeljem presuda Europskog suda za ljudska prava isplatila zakinutim građanima 8,5 milijuna kuna.

Gredelj je apelirao na nadležne ustanove da se sankcionira takvo ponašanje sudova. Najavio je da će idućih dana preispitati eventualnu kaznenu odgovornost svih sudaca koji su sudjelovali u tom predmetu.

"Suci unatoč neovisnosti pravosudne vlasti nisu zaštićena sekta nego, upravo suprotno, najodgovorniji dio društva. Neovisnost ne znači neodgovornost", poručio je Gredelj.

Zagrebački Općinski građanski sud u ožujku je odbacio navode zagrebačke obitelji Cvjetković koja tvrdi da su žrtve pravnog nasilja jer im zbog nepostojećeg duga prijeti deložacija iz kuće na Bukovcu. Kao netočne sud je odbacio navode punomoćnika stranaka da sutkinja koja vodi postupak nije odlučila o pravu na dom zajamčenu Ustavom.

Sud je također netočnim ocijenio medijske navode po kojima je sudski vještak donio nalaz i mišljenje da je dug Tomislava Cvjetkovića prema Croatia banci otplaćen u cijelosti, odnosno čak i preplaćen. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene