Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otišao korak dalje

ODVJETNIK O POSTUPCIMA IVANA PERNARA Ima li elemenata kaznenog djela?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko ravnatelja zagrebačkih škola prijavilo je saborskog zastupnika Ivana Pernara. I to zbog neovlaštenog ulaska u škole te objavljivanja fotografija maloljetnih učenika na javnom Facebook profilu.

Njegove postupke istražuje i DORH, a on je danas otišao i korak dalje - pa se s učenicima zaputio u - Sabor.

Pročitajte i ovo Sabornica - 1 Krenula je kampanja Ovo je jedini političar koji već sada zna da ima mjesto u Saboru Slika nije dostupna Postoji procedura Iz Sabora pojasnili zašto Pernarovi gosti nisu mogli ući u Sabor

Pedesetak učenika i studenata došlo je na debatu u Sabor na Pernarov poziv.

Budući da posjet nije bio najavljen, učenici nisu pušteni u Sabor. Pa se debatiralo ispred vrata.

U nedjelju ispred Sabora, posljednjih dana po školama. Pernara je čak nekoliko ravnatelja prijavilo zbog neovlaštenog ulaska u škole i nedopuštenog fotografiranja s maloljetnom djecom.

''Agresivno komuniciranje kojega smo danas svjesni u javnom životu naše države bi zaista trebalo prevladati jer ono uvijek donosi loše rezultate. Na saborskim zastupnicima je prije svega da primjereno i pristojno komuniciraju jer obraćaju se javnosti i našim učenicima koji od njih uče i sutra na taj način kreiraju svoje stavove i našu budućnost'', poruka je Marije Rašan Križanac, ravnateljice Hotelijersko-turističke škole. ''Pri tome je ignorirao zaustavljanje na porti. Bio je neprimjeren kolegici koja je sjajno reagirala i pristojno ga pokušala zaustaviti pri ulasku u razred'', rekla je Marija Rašan Križanac, ravnateljica Hotelijersko-turističke škole.

O svemu je pismom obaviješten i predsjednik Sabora. Nadležnim institucijama sve je prijavila i pravobraniteljica za djecu.

U državnom odvjetništvu su nam potvrdili da će sve prijave dobro razmotriti. Žele utvrditi ima li osnove za pokretanje prekršajnog ili kaznenog postupka protiv Ivana Pernara.

A slučajem će se pozabaviti i Ministarstvo obrazovanja.

Pernar kao zastupnik ima saborski imunitet, no on, podsjeća SDP-ov Peđa Grbin nije neograničen.

''Ukoliko nadležni utvrde da ovdje ima elemenata nekih djela - njega imunitet ne može zaštititi'', objašnjava Peđa Grbin, saborski zastupnik (SDP).

''Mora voditi brigu o javnom interesu iznad vlastitog, privatnog interesa''

Odvjetnik Volarević smatra da bi se moglo ispitati ima li u Pernarovim postupcima i elemenata kaznenog djela.

''Moguće je narušavanje nepovredivosti doma i poslovnog prostora, neovlašteno snimanje ili povreda privatnosti djeteta. Mislim da je izvjesno da je barem počinio neki od prekršaja po zakonu o prekršajima javnog reda i mira'', kaže odvjetnik Antonio Volarević.

A materijala, kaže, moglo bi biti i za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

''Saborski zastupnik gospodin Ivan Pernar mora voditi brigu o javnom interesu iznad vlastitog, privatnog interesa koji je u konkretnom slučaju očito usmjeren na osobnu promociju'', kaže Volarević.

Cijelo vrijeme, unatoč i upozorenjima pravobraniteljice - Pernar je nastavio s objavama na Facebooku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene