Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićenja Todorićevih suradnika

Nitko ne zna gdje je Ivica Todorić: Stručnjak pojašnjava kako doći do njega i može li se "izvući" s jamčevinom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv Todorića i uprave Agrokora podneseno je nekoliko kaznenih prijava, a kako bi se mogla razvijati pravna situacija, za Novu TV pojasnio je odvjetnik Ivo Farčić.

Josipa Krajinović, reporterka Nove TV, nalazi se ispred Uskoka, gdje je o daljnjoj pravnoj proceduri vezanoj uz pretrese i privođenja u aferi Agrokor razgovarala s odvjetnikom Ivom Farčićem.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Ivica Todorić Slučaj Agrokor Todorić se obratio javnosti nakon pada ključnog vještačenja: "Sve im se srušilo"

Ovdje smo na zagrebačkoj Ilici ispred kaznenog odjela Općinskog državnog odvjetništva i gdje bi, kako se neslužbeno doznaje, trebali biti dovedeni oni koji su obuhvaćeni pretresima i kod kojih postoje sumnje da su počinili kazneno djelo. Koliko pretresi mogu trajati?

Pretresi obično započinju u jutarnjim satima i mogu trajati ukupno 48 sati uz mogućnost produženja od dodatnih 36 sati koje može donijeti sudac istrage prije nego što se odluči na eventualno određivanje istražnog zatvora.

Privedeni tijekom dana mogu biti dovedeni i na zagrebačke Oranice pritvorskom nadzorniku. Što ih tamo očekuje?

Tamo nema nikakvih posebnih događanja, radi se zapisnik da su dovedeni u pritvorsku jedinicu i bit je toga da se osigura njihova nazočnost u nastavku postupka. U roku od najkasnije 16 sati osumnjičene treba saslušati državni odvjetnik.

Može li se tijekom dana dogoditi da budu dovedeni u Ilicu?

S obzirom na to da je to počelo u ranim jutarnjim satima, a rok od 16 sati prelazi u noćne sate, smatram da bi to trebalo biti ranije jer ispitivanje ne bi smjelo biti u noćnim satima, nakon 22 sata navečer.

Imate dosta iskustva u ovakvim akcijama uhićenja. Kad uhićenici dođu do tužiteljstva, što se može očekivati?

Vrlo sam skeptičan sam da će na prvom saslušanju bilo tko priznati krivnju. U praksi to izgleda drugačije. Prvo saslušanje otvori mogućnosti priznanja krivnje i sklapanja nagodbe, no u pravilu to bude tako da obično osumnjičeni kažu da se brane šutnjom, a branitelj pregovara s državnim odvjetništvom o uvjetima pod kojim će se nastaviti postupak.

Što kad netko nije u državi, kao što je to slučaj s Ivicom Todorićem?

Prvo mu DORH pokušava uručiti poziv, a ako ustanovi da je nedostupan, da je to nemoguće, postoje mehanizmi osiguranja nazočnosti poput europskog uhidbenog naloga za područje EU-a, dok za države izvan EU-a postoje policijske tjeralice i zahtjev za izručenjem. Tu u pravilu postoje bilateralni sporazumi koji omogućuju ili otežavaju izručenje.
Da bi došlo do toga, prvo mora biti pokrenuta istraga, nakon toga se mora ustanoviti da osumnjičeni nije dostupan i mora biti određen istražni zatvor. Tek nakon toga se može raspisati tjeralica ili pokrenuti europski uhidbeni nalog.

Kad bi mogla biti pokrenuta istraga?


U velikim predmetima rješenje o istrazi donosi državni odvjetnik, i to u pravilu koincidira s početkom istrage. Rješenje o istrazi može biti doneseno i prije nego što se osumnjičene dovede do suca istrage.

Ako se DORH odluči za pokretanje istrage i istražni zatvor, što možemo očekivati?

Jamčevina se više ne nudi za mogućnost utjecaja na svjedoke i za mogućnost ponavljanja djela, tako da ne vidim niti imamo naznaka da bi se bilo tko od osoba iz ovog velikog postupka skrivao pred policijom, a za utjecaj na svjedoke i ponavljanja djela nema jamstva, tu će morati se na drugi način osporiti eventualno određivanje istražnog zatvora.

DORH još, dakle, ima dosta vremena da provede akciju i prije službenog pokretanja istage. Predmet je u rukama Županijskog državnog odvjetništva, a u slučaju da bude elemenata korupcije i organiziranog kriminala, predmet bi bio predan u ruke Uskoka.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene