Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović i Matić

'Odnosi sa susjedima ovisit će o suradnji na pronalaženju nestalih'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i ministar branitelja Predrag Matić poručili su danas, na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba, kako će odnosi Hrvatske sa susjednim zemljama ovisiti o suradnji na pronalaženju nestalih osoba.

Josipović je, na skupu kojim su Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata obilježili Međunarodni dan nestalih osoba, podsjetio da je jučer s predsjednicima susjednih zemalja potpisao Deklaraciju kojom su se dodatno obavezali na suradnju. "I zaista, naši odnosi sa susjedima ovisit će o tome s koliko predanosti svi zajedno budemo radili na pronalaženju nestalih osoba", poručio je.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović o odluci Ustavnog suda Reakcija predsjednika Milanović: "Ja ću biti premijer, ali toj bandi neću reći kako" Ustavni sud o Zoranu Milanoviću Parlamentarni izbori 2024. Ustavni sud upozorio Milanovića i SDP: ''Možemo poništiti izbore''

"Mnoge su informacije koje se moraju provjeriti, mnogo je mjesta koja treba istražiti, a moj glas, a vjerujem i vaš ovdje danas je uperen onima koji imaju informacije, onima koji znaju gdje su grobovi vaših najmilijih i koji to još nisu rekli. Svi prioriteti Republike Hrvatske u međudržavnim odnosima, to smo rekli više puta, osobno sam to rekao predsjednicima susjednih zemalja, usmjereni su na tu važnu, moralnu zadaću - nađimo vaše najmilije, nađimo naše sugrađanke i sugrađane koje je rat vihora odnio", dodao je Josipović.

'Skrivanje tijela nestalih osoba nov je, užasan zločin'

Podsjetio je da je Hrvatska tražila oko 18.000 nestalih osoba, a da još uvijek traži njih 1628 te 428 posmrtnih ostataka.

Obiteljima nestalih je poručio kako nema većeg prioriteta ni važnije zadaće za bilo koju Vladu i politiku nego naći što se dogodilo s njihovim najmilijima, dostojno ih pokopati i omogućiti im da polože cvijet na njihov grob.

"Cijela Hrvatska suosjeća s vama. Nitko ne može nadomjestiti vaše najmilije, ali možemo i moramo učiniti zaista sve da budu dostojno pokopani i da vaša tuga ima mjesto tugovanja", rekao je Josipović.

I ministar branitelja Predrag Matić obećao je da će uložiti još više napora da se popis naših nestalih sugrađana svede na najmanju moguću mjeru, "ako Bog da i samu nulu".

Kazao je kako se nada da jučer potpisana deklaracija "neće ostati mrtvo slovo na papiru". "Neki naši susjedi koji žele se uključiti u europske asocijacije moraju ispuniti mnoge uvjete. Hrvatska je rekla da im neće pri tome praviti probleme. Ja s ovoga mjesta isto tako mogu reći da ćemo uz manje ili više problema dogovoriti se i oko granica i oko povrata kulturnog blaga i oko mapa minskih polja, međutim, dok god ne budemo sigurni u njihove iskrene namjere i da su nama dali potpune podatke za koje mi s pravom vjerujemo da se nalaze u Beogradu, najvećim dijelom, nešto malo u BiH i Crnoj Gori, suglasnost Hrvatske za ulazak u EU neće dobiti. To je obveza i ove Vlade i svih budućih Vlada dok oni budu ulazili u europske integracije", poručio je Matić.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir založila se da se ova godina proglasi godinom nestalih osoba kako bi još više pritisli institucije da u jednom razumnom razdoblju daju rezultate. Ministar Matić poručio im je da im u tom proglašenju Ministarstvo branitelja daje punu potporu.

Alvir je rekla da vlade izražavaju političku volju za rješenjem pitanja nestalih osoba, međutim, ta volja vrlo često ostane samo deklarativna.

"Ostane na razini potpisa sporazuma koji se ne poštuju, davanja ustupaka i prelaženja preko onoga dok ne riješimo pitanje nestalih osoba nećemo otvarati neka druga pitanja i poglavlja. Puno toga se otvara, puno toga se pregovara, realizira, a mi smo svjedoci da iz godine u godinu sve manji broj obitelji pokapa svoje najmilije", rekla je i dodala da su s pravom ogorčeni s postojećim stanjem. Smatra da je otkrivanje masovne grobnice u Sotinu dokaz da je pitanje nestalih osoba političko pitanje i da rješenje postoji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene