Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik zaključio

'Odnosi RH i Švedske izvrsni, treba ih dići na još višu razinu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odnosi između Hrvatske i Švedske su na vrlo visokoj razini, a naše članstvo u EU je prilika da ih dignemo na još viši nivo, izjavio je u utorak u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon razgovara sa švedskim kraljem Carlom XVI. Gustafom i sastanka dvaju službenih izaslanstava.

Švedski kralj Carl XVI. Gustaf i kraljica Sofia doputovali su u utorak u prvi službeni posjet Hrvatskoj.

'Ovo je bila prilika da zaključimo kako su odnosi između Švedske i Hrvatske na vrlo visokoj razini....suradnja dviju zemalja odvija se na puno razina, od političke, gospodarske do vojne. Članstvo Hrvatske u EU je prilika da je dignemo na još viši nivo', kazao je Josipović.

>>Kraljica Silvia posjetila Hrvatski državni arhiv

Također je ocijenio da je najavljeni gospodarski forum 'Hrvatska kao novo tržište Europske unije - kako Švedska može biti gospodarski partner', koji se održava u hotelu Westin, prilika da se 'prilično bogata suradnja dodatno unaprijedi'.

Švedski kralj se također osvrnuo na suradnju dviju zemalja na različitim područjima, uz ocjenu da još ima prostora za razvoj odnosa na području trgovine i ekonomije. Poručio je da je Švedska prijatelj Hrvatske koja pomno prati "vašu situaciju".

'Zanima nas kako Hrvatska napreduje u reformama', kazao je Carl XVI. Gustaf.

Predsjednik Josipović odlikovao je kralja Carla XVI. Gustafa Veleredom kralja Tomislava s lentom i Danicom za promicanje prijateljstva i suradnje na političkom, gospodarskom i kulturnom području između dvije zemlje te promicanje mira, demokracije i međunarodne stabilnosti, a kraljicu Silviju Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom za iznimne zasluge promicanja prijateljstva i razvitka uzajamne suradnje između Hrvatske i Švedske.

Predsjednik Josipović je od švedskog kralja primio odlikovanje Reda Serafina i Polarne zvijezde.

Švedskom kraljevskom paru su za poklone uručeni Stakleni gradovi, kolekcija svjećnjaka autorice Gordane Drinković i pjenušac Valomet iz Vrbnika koji jedini na svijetu dozrijeva na dnu mora.

Ovo je prvi službeni posjet švedskog kraljevskog para Hrvatskoj.(Hina)

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene