Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U društvu Tatjane Josipović

Kraljica Silvia posjetila Hrvatski državni arhiv

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedska kraljica Silvia, koja sa svojim suprugom kraljem Carlom XVI. Gustafom boravi u višednevnom državnom posjetu Hrvatskoj, posjetila je Hrvatski državni arhiv.

Kraljica Silvia je HDA obišla u društvu Tatjane Josipović, supruge predsjednika Ive Josipovića.

Pročitajte i ovo Tri osobe pregazio vlak u Švedskoj Nisu ga vidjeli Velika tragedija u Švedskoj: Teretni vlak pregazio troje ljudi Ilustracija Velika prijetnja "Ako Ukrajina padne, ovo je sljedeća meta": Bivši general otkrio Putinov sljedeći cilj

>> Josipović o 'stranci praznih listića': To je vrlo jasna poruka za politiku

Kraljica Silvia pokazala je veliki interes za izložene dokumente u Arhivu, a imala je priliku vidjeti, među ostalim, najstariji zapisnik Hrvatskog sabora (1557-1608), grbovnicu Severinske županije, ispravu o osnivanju zagrebačkog Sveučilišta, srednjovjekovne glagoljaške isprave te grbovnicu Kraljevine Slavonije iz 1496. na kojoj je stari hrvatski simbol - kuna, koja trči između dviju rijeka: Save i Drave. Taj grb također je bio službeni pečat Sabora.

Kraljica Silvia i Tatjana Josipović također su obišle i Središnji laboratorij za konzervaciju i restauraciju Hrvatskog državnog arhiva, jednog od najljepših zdanja secesijske arhitekture u Hrvatskoj, sagrađenog 1913. prema nacrtima arhitekta Rudolfa Lubynskog.

Dvije dame, gošća u krem kostimu s tokom u istoj boji, a njezina domaćica u sivo-bijelom kostimu, uživale su u kulturnom dijelu damskog programa dok su njihovi supruzi vodili razgovore u uredu predsjednika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene