Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorena izložba na Fuliranju

Odvojite par minuta i uživajte...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fotografije Toše Dabca, najzagrebačkijeg fotografa – kako ga se od milja opisivalo, zaživjele su danas točno u podne, uz zvuk gričkog topa, na produljenom sajmu Fuliranje u zagrebačkoj Tomićevoj ulici.

Na sajli duž ulice, koja vodi do Uspinjače, niže se petnaest fotografija velikog formata Dapčevih motiva Zagreba na izložbi pod nazivom 'Tošo Dabac: (U)lice Zagreba' .
Gradske su ulice, trgovi i prolaznici Dabcu, kao stanaru Ilice 17, gdje je imao atelijer od 1940. godine do smrti 1970. godine, svjedoci njegove fotografske opservacije.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća na Soblinečkoj cesti Očevid u tijeku Na Soblinečkoj cesti sudarila se tri automobila: Jedan završio na boku, vatrogasci izvlačili zarobljene Tomislav Tomašević Mnoge nikad nisu ispražnjene Tomašević: Od 1. svibnja besplatno će se prazniti septičke jame

Mnoge fotografije, koje su odabrane za novopostavljenu izložbu pod nebeskim svodom (vremenu usprkos!) , sam Dabac nikad nije razvio, niti objavio

S dokumentarnog aspekta, ovaj je izbor zanimljiv, jer je ujedno i uvid u mijene glavnog grada Lijepe naše: njegove ulice, trgove, izloge, kavane, vedute. Svoj grad je isprva bilježio s mnogo empatije, intonacijom sličnom ranim Chaplinovim  filmovima, ali je ipak uvijek znao ostati na distanci promatrača i nikad nije skrenuo u naturalističko-patetičan ton. Prepoznatljiv je i po osjećaju za detalj, često i humor, koji katkad proizlazi iz supostavljanja urbanog i ruralnog u gradskom miljeu.  Autorica koncepta izložbe je Marina Benažić, a u odabiru radova joj se pridružila i Daniela Bilopavlović Bedenik.

>> N. Geographic: Splićanin snimio najljepšu fotografiju mjesta u 2012.!

Ova je izložba ostvarena je u suradnji s Kulturnom udrugom OTIUM, u okviru projekta Culture – Museum Hot Spot, koji je namijenjen posjetiteljima grada Zagreba i namjera mu je da na jednom mjestu omogući dostupnost svih informacija o muzejima, galerijama i zbirkama, kako u Zagrebu, tako i u cijeloj Hrvatskoj.

Zahvaljujući autorici koncepta izložbe, ujedno i voditeljici Arhiva Tošo Dabac pri MSU Marini Benažić, možete uživati u ovoj mini on-line izložbi na Dnevnik.hr. Ako ste u Zagrebu, svih 15 fotografija Toše Dabca u velikom formatu razgledajte uživo u Tomićevoj ulici, sve do Noći muzeja 25. siječnja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene