Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje nije u skladu s Ustavom

Odluka Ustavnog suda: Neće biti referenduma o monetizaciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud je poručio kako o predloženom referendumskom pitanju nije dopušteno raspisivanje referenduma.

Referenduma o monetizaciji neće biti.

Pročitajte i ovo Suci Ustavnoga suda 13 članova suda Tko su suci koji su donijeli odluku o Zoranu Milanoviću? Jedna je svečano otvarala lift, drugi se lažno predstavljao i bio osumnjičen za primanje mita Ustavni sud o Zoranu Milanoviću Parlamentarni izbori 2024. Ustavni sud upozorio Milanovića i SDP: ''Možemo poništiti izbore''

Naime, Ustavni sud utvrdio je da referendumsko pitanje 'Jeste li za to da se na referendumu donese sljedeći zakon: 'Zakon o dopuni i izmjenama zakona o cestama'' nije u skladu s Ustavom. Sud je poručio kako o predloženom referendumskom pitanju nije dopušteno raspisivanje referenduma.

Grabar-Kitarović: Ozbiljna Vlada ne odustaje od monetizacije zbog izbora

'U slučaju da Vlada Republike Hrvatske pokrene novi postupak za sklapanje istog ili bitno sličnog pravnog posla od kojeg je odustala Odlukom o prestanku važenja Odluke o davanju suglasnosti na prijedlog modela monetizacije javnog duga vezanog uz društva Hrvatske autoceste d.o.o. i Autocesta Rijeka - Zagreb d.d. kroz dodjelu koncesije za upravljanje i održavanje autocesta obvezna je uvažiti stajališta Ustavnog suda sadržana u točkama 64., 64.1. i 64.2. obrazloženja ove odluke', stoji u odluci suda koju u cijelosti možete pročitati OVDJE. 

Ništa od monetizacije: Autoceste građanima i mirovinskim fondovima

Podsjetimo, premijer Zoran Milanović je prošli mjesec obznanio kako je Vlada odustala od projekta koji se tri godine spominjao kao slamka spasa. Vlada je odustala od davanja autocesta u koncesiju stranim tvrtkama i odlučila ih ponuditi domaćim mirovinskim fondovima i građanima.

Inicijativa 'Ne damo naše autoceste', pozdravila je taj potez Vlade, no poručili su da od referenduma protiv davanja autocesta u koncesiju neće odustati jer žele da se to zabrani zakonom o cestama.

Za raspisivanje referenduma prikupljeno je preko 460 tisuća ispravnih potpisa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene