Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borut Pahor

Odluka o ratifikaciji hrvatskog pristupa NATO-u u 'razumnom roku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do nastavka prekinute sjednice slovenskog parlamenta i odluke o pristupnim protokolima za ulazak Hrvatske i Albanije u NATO, odnosno njihovoj ratifikaciji, moglo bi doći 'u razumnom roku', izjavio je slovenski premijer Borut Pahor.

'Uvjeren sam da u razumnom roku možemo donijeti odluku o oba protokola koja će omogućiti ulazak Albanije i Hrvatske u NATO', rekao je Pahor novinarima nakon zajedničkog sastanka sa svim predsjednicima parlamentarnih stranaka i predsjednicima zastupničkih klubova na kojemu je bilo riječi o usklađivanju dnevnih redova i programa rada parlamenta na nekim zakonskim projektima.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati" Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

'U nastavku rada moramo dovesti do smirivanja političke atmosfere', rekao je Pahor, pojašnjavajući da je sjednica prošlog četvrtka bila prekinuta zbog najavljene opstrukcije glasovanja od strane Slovenske demokratske stranke bivšeg premijera Janeza Janše. 

>> 'Hrvatska će nastaviti s reformama, a Slovenija će preuzeti odgovornost'

>> 'Zbog prekida sjednice ne uzbuđuje se nitko u inozemstvu, pa ni u Hrvatskoj'

Stranke vladajuće koalicije tvrde međutim da je zaplet u parlamentu s prekinutim glasovanjem pokazao da Pahor ne smije vjerovati Janši i njegovim ranijim obećanjima da će osigurati potrebnu dvotrećinsku većinu. Janša je prije toga pojasnio da nisu točne optužbe vladinih predstavnika da je odgađanjem glasovanja najveća oporbena stranka dovela u pitanje međunarodni kredibilitet Pahorove vlade. Iako je istina da su izazvali proceduralni zaplet, zastupnici Janšine stranke tvrde da su to učinili zbog toga jer je vladajuća većina odbila prihvatiti zaključni račun državnog proračuna za 2007. godinu i to 'iz političkog revanšizma' prema bivšoj Janšinoj vladi kojoj ne priznaje uspjehe u stvaranju suficita proračuna.

Stranke vladajuće koalicije tvrde da je riječ o 'ucjeni' jer SDS najavljuje opstrukciju i dalje ako parlament ne promijeni svoju raniju odluku.

Uvjeren sam da može doći do kompromisa i do odluke o ratifikaciji u razumnom roku, zato je vlada još jednom raspravljala o zaključnom računu proračuna iz 2007. godine iako je parlament o tome već glasovao, pojasnio je u poonedjeljak nakon susreta sa svim strankama Pahor.

Ponovno stavljanje na dnevni red točke zaključni račun starog proračuna uvjet je naime da Janša skine svoju 'blokadu' s ratifikacije hrvatskog i albanskog pristupnog protokola iako šef oporbe u Sloveniji tvrdi da do nje nije niti došlo i da ima vremena za ratifikaciju sve do travnja 2009. kad se treba održati na kojem će Albanija i Hrvatska biti primljene u članstvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene