Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepoznati rokovi

SLUŽBENO JE Predsjednica raspisala prijevremene izbore za 11. rujna 2016.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović službeno je raspisala prijevremene izbore za zastupnike u Hrvatski sabor, koji će se održati 11. rujna 2016. godine.

'Na temelju odredbe članka 98. stavka 1. podstavka 1., a u svezi s odredbom članka 78. stavka 1. Ustava Republike Hrvatske te članka 5., 6. i 80. stavka 2. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović donijela je Odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HDZ-u ništa sporno Oporba kritizira predsjednicu zbog političkog govora u Kninu: Uključila se u kampanju za HDZ Slika nije dostupna Pripreme za 11. rujna Objavljena je odluka o raspisivanju izbora - Evo što sve slijedi od ponoći

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović raspisala je prijevremene izbore za zastupnike u Hrvatski sabor, sukladno Odluci o raspuštanju Hrvatskoga sabora.

Izbori na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održat će se u nedjelju, 11. rujna 2016. godine', stoji u priopćenju poslanom iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. 

Nepoznati rokovi

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović raspisala je prijevremene parlamentrane izbore za nedjelju, 11. rujna, no za sada se ne zna datum od kojega će početi teći izborni rokovi, te kad će krenuti službena kampanja.

 

 

U predsjedničinoj Odluci, naime, stoji da stupa na snagu danom objave u Narodnim novinama, no ne spominje se mogući datum objave.

Taj je datum bitan, jer, nakon što se Odluka objavi u službenom glasilu, dan kasnije počinje teći rok od 14 dana u kojem izborni sudionici, političke stranke i nezavisne liste i kandidati, moraju Državnom izbornom povjernstvu predati svoje liste.

Povjerenstvo zatim ima roku od 48 sati da objaviti zbirnu listu pravovaljanih listi i kandidatura, čime će krenuti službena izborna promidžba.

Na zadnjim pralamentranim izborima, u studenom prošle godine, predsjednica je Odluku o raspisivanju izbora donijela 5. listopada, na snagu je stupila danom donošenja, dakle 5. listopada. Izborni su rokovi počeli od 6. listopada.

Novi saziv Hrvatskog sabora u Hrvatskoj će se prijevremeno birati u nedjelju, 11. rujna, a u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu u subotu, 10. i u nedjelju, 11. rujna.

Bit će to deveti parlamentrani izbori od stjecanja državne neovisnosti. (D.Š./Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene