443496
443496
443496
443496
443496

SLUŽBENO JE Predsjednica raspisala prijevremene izbore za 11. rujna 2016.

  • , 16.07.2016., 11:06
  • Autor:
  • komentara

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović službeno je raspisala prijevremene izbore za zastupnike u Hrvatski sabor, koji će se održati 11. rujna 2016. godine.

 
 
 
 
Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL)
Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL)

'Na temelju odredbe članka 98. stavka 1. podstavka 1., a u svezi s odredbom članka 78. stavka 1. Ustava Republike Hrvatske te članka 5., 6. i 80. stavka 2. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović donijela je Odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović raspisala je prijevremene izbore za zastupnike u Hrvatski sabor, sukladno Odluci o raspuštanju Hrvatskoga sabora.

Izbori na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održat će se u nedjelju, 11. rujna 2016. godine', stoji u priopćenju poslanom iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. 

Nepoznati rokovi

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović raspisala je prijevremene parlamentrane izbore za nedjelju, 11. rujna, no za sada se ne zna datum od kojega će početi teći izborni rokovi, te kad će krenuti službena kampanja.

 

 

U predsjedničinoj Odluci, naime, stoji da stupa na snagu danom objave u Narodnim novinama, no ne spominje se mogući datum objave.

Taj je datum bitan, jer, nakon što se Odluka objavi u službenom glasilu, dan kasnije počinje teći rok od 14 dana u kojem izborni sudionici, političke stranke i nezavisne liste i kandidati, moraju Državnom izbornom povjernstvu predati svoje liste.

Povjerenstvo zatim ima roku od 48 sati da objaviti zbirnu listu pravovaljanih listi i kandidatura, čime će krenuti službena izborna promidžba.

Na zadnjim pralamentranim izborima, u studenom prošle godine, predsjednica je Odluku o raspisivanju izbora donijela 5. listopada, na snagu je stupila danom donošenja, dakle 5. listopada. Izborni su rokovi počeli od 6. listopada.

Novi saziv Hrvatskog sabora u Hrvatskoj će se prijevremeno birati u nedjelju, 11. rujna, a u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu u subotu, 10. i u nedjelju, 11. rujna.

Bit će to deveti parlamentrani izbori od stjecanja državne neovisnosti. (D.Š./Hina)

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se