Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Razumno vrijeme"

Predsjednica uputila apel parlamentarnim strankama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nije u ponedjeljak htjela spekulirati hoće li doći do novih prijevremenih parlamentarnih izbora ili će premijer Andrej Plenković uspjeti presložiti parlamentarnu većinu.

Kolinda Grabar-Kitarović uputila je apel parlamentarnim strankama i zastupnicima na "savjest i odgovornost prema državi, hrvatskom gospodarstvu i građanima", dodavši da će, ako bude potrebno, održati još jedan krug razgovora na Pantovčaku.

Pročitajte i ovo Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno"

"U ovom trenutku doista ne mogu spekulirati, to je hipotetsko pitanje", odgovorila je hrvatska predsjednica na pitanje novinara jesu li izgledniji izvanredni parlamentarni izbori ili će Plenković uspjeti "presložiti" novu saborsku većinu.

Ne želim vršiti pritisak

Kazala je to nakon dodjele diploma polaznicima XVII. generacije Diplomatske akademije te dodala da će pozorno pratiti što će se idućih dana događati u Saboru i u odnosima među strankama. "Međutim, naravno, na njima je da donesu svoje odluke. Ja apsolutno ne želim raditi nikakve pritiske ni na koga. Neka svi odluče po svojoj savjesti i naravno, pozivam i prizivam na tu savjest i odgovornost prema državi, hrvatskom gospodarstvu i svim građanima", dodala je.

Ponovila je da će premijeru Plenkoviću dati "jedno razumno vrijeme" da dokaže da ima tu parlamentarnu većinu.

"Kao što sam rekla, doista ću pratiti vrlo pozorno što se događa. A u ovom trenutku ne mogu reći kakvo će biti vremensko ograničenje, s obzirom na to kako se budu kretale stvari. Ali, ako ne bude bilo te većine za potvrđivanje četiri ministra u Saboru, pretpostavljam da će same stranke, odnosno Sabor i premijer Plenković, donijeti određene odluke koje će onda ići u pravcu prijevremenih izbora ili ne", kazala je.

Ona će se, dodala je, u svakom slučaju ponašati u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima. "I dalje (ću) čuvati stabilnost države, a ako bude potrebno, održat ćemo i sljedeći krug razgovora, ne konzultacija, nego razgovora s političkim strankama", zaključila je predsjednica Republike.

U drugom krugu lokalnih izbora, ocijenila je, nije bilo posebnih iznenađenja, a građani su, kaže, odlučili tko će biti njihovi izravni predstavnici kao načelnici, gradonačelnici i župani sljedeće četiri godine. "To su ljudi koji će raditi za njih". (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene