Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podrška Purdi

Dedaković: Ja sam bio profesionalac i zločine nisam dopuštao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratni zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb izjavio je za sarajevsko Oslobođenje kako tijekom borbe za obranu tog grada nije dopuštao nikakve zločine niti su oni počinjeni od strane pripadnika hrvatskih snaga te je izrazio uvjerenje kako će stoga i vukovarski branitelj Tihomir Purda morati biti pušten na slobodu.

'Ja sam bio zapovjednik profesionalac koji niti je dopuštao činjenje zločina, a nije ni bilo nikakvih zločina s naše strane. Da je to tako bilo govore i podaci haaških istražitelja koji su pet godina radili na slučaju Vukovar i nisu našli nikakve zločine s naše strane', izjavio je Dedaković u intervjuu koji je objavilo sarajevsko Oslobođenje.

Pročitajte i ovo Mario Banožić Dan hrvatskih branitelja U Gradu Vukovaru bijesni zbog Banožića: "Iz njegova kabineta vršili su pritisak" Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata - 3 Rane nisu zacijelile Tužne priče iz kolone sjećanja: "Muž mi je poginuo kad i sin. Emocije su jako teške"

>> Dedaković uz Kosor

Podsjetio je da nakon te istrage Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nije tražio nikoga s hrvatske strane te je stoga šokantna informacija da je Purda sada uhićen zbog navodnih ratnih zločina. 'On je živio tamo gdje se ratni napad dogodio, jednostavno je branio svoju kuću i svoju obitelj... On s tog položaja nije ni odlazio po Vukovaru a kamoli da je počinio ratni zločin', kazao je Dedaković za Purdu.

Išao bi i do Milanovića da je na poziciji premijera

Potvrdio je kako je taj slučaj uzburkao strasti među hrvatskim braniteljima te je stoga početkom tjedna i osobno izašao u javnost kako bi se stanje smirilo. Kazao je kako je i sam ogorčen onim što se zbiva, no pri tom ocjenjuje kako problem ne može rješiti ulica, a ni oporba nego jedino tijela vlasti u Hrvatskoj. 'Upravo zato sam i išao kod premijerke Jadranke Kosor jer premijerka to može rješiti, a da je na toj dužnosti bio Zoran Milanović išao bih i kod njega', objasnio je Dedaković okolnosti pod kojima se početkom tjedna sastao s predsjednicom hrvatske vlade.

Upozorio je kako među braniteljima ima i onih koji su „otišli krajnje desno“ te kako se ne bi smjelo dogoditi da usljed takvog razmišljanja dođe do kaosa na ulicama i intervencije policije protiv branitelja što bi, tvrdi Dedaković, neki i željeli i na tome rade. Na pitanje misli li da Hrvatska treba povući tužbu protiv Srbije za genocid, dedaković je odgovorio niječno istaknuvši kako se ratna zbivanja moraju raščistiti do kraja jer je to preduvjet gradnje susjedskih odnosa u miru. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene