Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nisam vidio perspektivu'

Odlazak mladih: Zbogom Hrvatska!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Doma sam bio nezaposleni magistar, u Norveškoj sam bolničar za 24.000 kuna', poručuje Zoran Šabić iz Sinja koji se nakon velike pripreme i učenja jezika odselio u norveški glavno grad Oslo.

Sve češće su priče, kako u medijima tako i na društvenim mrežama, o mladima koji napuštaju Hrvatsku u potrazi za poslom i boljim životom negdje vani. Dio iseljeničke statistike tako je postao i 37-godišnji Zoran Šabić iz Sinja, a njegovu priču objavila je Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo Norveška policija (Foto: AFP) teroristički napad Pucnjava u džamiji u Norveškoj: "Napadač je imao ksenofobna stajališta, želio je širiti teror" Oslo: Karl Johans gate (Foto: VISITOSLO/Tord Baklund) Urednica portala Zimo.hr u Oslu Zašto u Oslu nestaju benzinske postaje, a autobusi voze na izmet?

Uspješni posao u Hrvatskoj: Svojim zaposlenicima plaćaju i stanarinu!

VIDEO Nije ni punoljetna, a ima tvrtku i 3 zaposlena!

Zoran se itekako pripremao za svoj odlazak: gotovo tri godine učio je norveški, prikupljao sve potrebne dokumente, informirao se i raspitivao o svemu. I bio poprilično strpljiv. 'Odavno mi je bilo jasno da u Hrvatskoj enmam što tražiti. Za obrazovane ljude koji žele pristojno živjeti od svoga rada u njoj nema mjesta. Osim uništene sadašnjosti, apsolutno nisam vidio perspektivu u budućnosti. U jednoj potpuno devastiranoj zemlji poremećenih vrijednosti jednostavno mi se više nije dalo živjeti', rekao je Zoran za Slobodnu Dalmaciju.

FOTO Mlada šibenska obitelj u potrazi za boljim životom: Irska je naš novi dom!

Ovaj medicinski brat i magistar novinarstva u Norveškoj je bio i 2012. i tada je uvidio da je riječ o uređenoj zemlji s mnogim mogućnostima. Nakon detaljnih priprema Zoran je uspio u naumu i trenutno je kod prijatelja u Oslu koji mu je pomogao sa smještajem. Sada je u potrazi za poslom, a posebno je fokusiran na usavršavanje jezika. Nakon polaganja testova potražit će posao u medicinskoj struci, a tip posla ovisit će o autorizaciji njegove stručne spreme - bolničar ili medicinski brat.

'Znanje jezika otvara sva vrata. I osigurava dobivanje posla, jer je za to potrebno polaganja prvog nivoa, a testovi vrijede samo ako se polažu u Norveškoj. Prije toga namjeravam nešto malo honorarno raditi, zapravo i ne mogu puno radno vrijeme jer se moram pripremati za polaganje jezika', pojašnjava Zoran.

'Prosječna plaća visokoobrazovanog stručnjaka je oko 30-40 tisuća kuna. Bolničari imaju 18-24 tisuće kuna, a medicinske sestre 24-32 tisuće kuna, što ovisi o godinama radnog iskustva i poziciji. Uštedjeti se svakako može, ali ono što je najvažnije jest činjenica da je perspektiva jako dobra. Školovanje je, uključujući i studiranje, besplatno baš kao i zdravstvene usluge', kaže Zoran.

Troškovi stanovanja i režije u Oslu poprilično su skupi, a znaju se popeti i do 10-15 tisuća kuna, pa se zato isplati dijeliti stambeni prostor. Ne baš ugodna klima je ono što mnoge ne privlači u Norvešku. No Zoranu ne predstavlja problem. 'S klimom i atmosferom nemam problema, volim zimu i hladne dane, duge noći i kišna jutra, snježne pahulje, miris upaljenih svijeća i topli čaj', uz osmijeh kaže Zoran.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene