448124
448124
448124
448124
448124

HDSSB I IDS - Iako regionalne stranke u odgovorima na ista pitanja se razlikuju

  • , 27.08.2016., 19:54
  • Autor:
  • komentara

HDSSB i IDS dvije su regionalne stranke koje već tradicionalno u svojim izbornim jedinicama osiguravaju ulazak u parlament. HDSSB slovi kao desna tradicionalna konzervativna opcija dok se IDS svrstava ljevici. Analizirali smo njihove odgovore na pitanja iz aplikacije Gdje sam 2016. Evo nekih zanimljivih stavova.

 
 
 
 
Gdje sam 2016.? - Analiza HDSSB-a i IDS-a (Video: Dnevnik Nove TV)
Gdje sam 2016.? - Analiza HDSSB-a i IDS-a (Video: Dnevnik Nove TV)

HDSSB na istoku zemlje nametnuo se kao regionalna stranka za Slavoniju. Na zapadu Hrvatske IDS već tradicionalno zagovara Istru. I dok HDSSB nikada nije bio u Vladi IDS je svoje mjesto imao u kombinaciji sa SDP-ovim koalicijama. Iako obje regionalne stranke o regionalnim pitanjima drugačiji odgovori.

Da Hrvatsku treba podijeliti na pet regija smatra HDSSB čistom desetkom dok je IDS peticom kazao kako su granično protiv. Razlika i oko općina. HDSSB čvrsto smatra da neke treba ukinuti dok je IDS opet graničnom peticom protiv ukidanja nekih općina.

Oko pitanja koja rade ideološku razliku IDS i HDSSB imaju sličnosti i razlike. Obje stranke smatraju da je Pobačaj osobni izbor i pravo i tu su čvrstog stava (10/10). IDS je za izjednačavanje prava istospolnih zajednica s ostalima dok je HDSSB čvrsto ocjenom 1 protiv (7/1). Prava branitelja ni HDSSB ni IDS ne bi regulirali Ustavom (5/3), Ugovor s Vatikanom kroz ocjenu 5 obje stranke ne bi revidirale (5/5).

Dvojezičnost je značajnije podijelila ove dvije stranke. Dok IDS smatra da ne treba čekati s postavljanjem ćirilićnih natpisa u Vukovaru, HDSSB smatra da čekati treba (10/3).

Eksploatacija nafte iz Jadrana za kontinentalni HDSSB je nepoželjan projekt dok je za morem okružene Istrijane poželjan. Razlika ima još.

HDSSB ne želi poskupljivanje dopunskog zadravstvenog osiguranja dok je za IDS poskupljenje prihvatljivo (10/5). HDSSB bi olakšao kažnjavanje poslodavaca koji radnicima ne isplaćuju plaću dok IDS smatra da to nije nužno (10/4), HDSSB-u je uvođenje poreza na imovinu granično, ali prihvatljivo dok IDS smatra kako ne treba uvoditi porez na imovinu (5/10). Zanimljivo je HDSSB poslao poruku kako predsjednika države treba birati u parlamentu dok je IDS kao i većina ostalih političkih opcija, protiv (10/2).

U ekonomskim temama regionalne stranke dijele mišljenje, a u usporedbi s velikim strankama rasporedili su potporu.

PDV bi smanjili u slijedeće dvije godine baš kao što želi HDZ, a suprotno SDP-u (10/10/10/5)
No sa SDP-om se slažu oko doprinosa na plaće – HDSSB i IDS smatraju kako doprinos na plaće treba smanjiti, a time se HDZ ne slaže (10/10/8/4).

Prijevoz za srednjoškolce svrstava ih na stranu mišljenja SDP-a - zajednički IDS i HDSSB-u smatraju ne treba biti besplatan za sve neovisno imovinskom cenzusu.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se