Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnja u nepristranost

Sanader tražio izuzeće Čalić i Turudića: Dobio sam informaciju iz visokih crkvenih krugova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naime, Sanader je, kako tvrdi, doznao da je sutkinja Čalić angažirala njegova odvjetnika Gorana Suića, kojem je u petak zbog toga otkazao punomoć.

Na početku ročišta u slučaju Fimi media na zagrebačkom Županijskom sudu bivši premijer Ivo Sanader zatražio je izuzeće sutkinje Ivane Čalić i predsjednika suda Ivana Turudića.

'Dobio sam informaciju iz visokih crkvenih krugova, koja je provjerena u nekoliko instanci u Crkvi, da ste u vrijeme ovog postupka angažirali mog odvjetnika Gorana Suića da vas u crkvenim vlastima u tom predmetu zastupa, radi za vas određene aktivnosti što je on i činio, a nije obavijestio ni mene ni moje odvjetnike', započeo je Sander svoje kratko izlaganje i dodao kako je, nakon što je u četvrtak dobio ovu informaciju, pozvao Suića da ga posjeti u petak i potvrdi je.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske'' Ilustracija Suđenje Mormonski par ubio dvoje djece i ženu: Mališane su nazivali zombijima, vjerovali u sudnji dan - "Nezgodne smrti se događaju"

Odgođeno očitovanje o izmjenjenoj optužnici

'On je rekao da je to točno, ali je naglasio da on već neko vrijeme nema ništa s tim. Naime, možda koji mjesec poslije početka vaše suradnje pozvali ste ga i rekli da ne radi više ništa jer vam je predsjednik suda rekao da je to nedopustivo, neprihvatljivo,itd', iznio je Sander razloge zbog kojih je zatražio izuzeće sudaca. U petak je otkazao punomoć Suiću.

'Povrijeđeno mi je pravo na pravično suđenje'

'Naime, kada je to valjda počelo obavijestio me da ne želi dolaziti na glavne rasprave. Nije dao obrazloženje, ja ga nisam tražio, ali mi je to bilo vrlo čudno. Danas sagledavam to njegovo postupanje u kontekstu ove informacije, pogotovo što ste mu vi, kad ste ga pozvali na razgovor i rekli da ne poduzima nikakve aktivnosti pred crvenim vlastima, rekli i izrazili sumnju da je on izvor informacije Ivanu Turudiću. Postoji duboka bojazan i sumnja u vaše nepristrano ponašanje i postupanje jer držim da ste i predsjednik suda i vi trebali poduzeti aktivnosti da vas se ukloni s obavljanja sudske dužnosti u ovom predmetu', zaključio je optuženi bivši premijer i dodao da mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje u pogledu prava svakog optuženika da ima nepristran sud i da adakevatnu obranu.


Nakon Sanadervog izlaganja sudsko vijeće donijelo je odluku da se današnja rasprava neće održati, a vjerojatno ni sutra jer, kako je rekla sutkinja Čalić, ne zna je li moguće donijeti odluku o zahtjevu do tada. 'Obavijestit ćemo vas o sljedećem terminu rasprave', rekla je.

Ročište u ponedjeljak otkazano zbog bolesti

Podsjetimo, ročište na kojem se Sanader i ostali optuženi trebaju očitovati o izmijenjenoj optužnici je otkazano i u ponedjeljak zbog bolesti članice sudskog vijeća.

Prema novoj optužnici USKOK-a, za oko 1,35 milijuna umanjen je iznos koji je HDZ navodno spremio u 'crni stranački fond' i sada iznosi 30,25 milijuna kuna.

Bivši šef Carine i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica agencije Nevenka Jurak i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević priznali su optužbe za punjennje 'crnog fonda', dok Sanader i njegov bicši glasnogovornik poriču krivnju. HDZ se brani tvrdnjama da stranačka tijela nisu bila upoznata s navodnim nezakonitostima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene