Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jocić saslušan

Joca Amsterdam planirao je pobjeći u Švicarsku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sreten Jocić saslušan je u Policijskoj upravi Beograd u prisustvu svog odvjetnika i tužitelja Specijalnog suda. Nakon isteka policijskog zadržavanja od 48 sati, koji istječe sutra navečer, bit će priveden istražnom sucu Specijalnog suda za organizirani kriminal. Prethodno je odbijena žalba Sretena Jocića na rješenje o policijskom zadržavanju.

Istražni sudac bi do srijede navečer, do kada traje policijsko zadržavanje, trebao odlučiti hoće li Jociću biti određen pritvor. Ukoliko se donese takva odluka, Jocić u pritvoru može ostati najviše šest mjeseci bez podizanja optužnice, piše B92. Inače, iskaz tajnog zagrebačkog svjedoka, prema pisanju Večernjeg lista, onemogućio je već razrađeni plan Sretena Jocića da pobjegne u Švicarsku. Pozivajući se na izvor blizak srbijanskom MUP-u, Večernji piše da je Jocić je vrlo ozbiljno uzeo u obzir informacije da se u sklopu istrage o ubojstvu Ive Pukanića krug sumnje počeo stezati oko njega, pa je odlučio pobjeći u Švicarsku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje u Beogradu Kuzmanović negira sudjelovanje u atentatu na Pukanića Slika nije dostupna Povjerio mu se Knežević: Jocić je 'premier liga' srpskih mafijaša

Plan bijega propao zbog Bajića i Fabera?

Prema tim informacijama, Jocić je sebi rezervirao mjesto u jednoj švicarskoj klinici i zatražio vizu. No, plan je, navodi list, propao kada su prošlog petka Specijalnom tužiteljstvu za organizirani kriminal u Beogradu glavni državni odvjetnik Hrvatske Mladen Bajić i ravnatelj policije Vladimir Faber donijeli cijeli zagrebački spis o ubojstvu Ive Pukanića zajedno s prikupljenim elementima koji navodno terete Jocića kao glavnog organizatora likvidacije. Beogradska policija na temelju toga Jociću je odredila 48-satno zadržavanje, piše Večernji list.


>> Tko su pokajnici?

>> 'Uhićenje Joce Amsterdama dokaz je da policije surađuju'

>> Ubijen suradnik Joce Amsterdama

'Naredba iz drugih krugova'

Filip Švarm, glavni urednik tajnika 'Vreme', godinama prati kriminal u Srbiji. Kaže da je Jocić 90-ih imao moćne veze u tajnim službama, no danas to nije slučaj. Spektakularno uhićenje moglo bi biti znak da je optužnica ozbiljna. 'To da je odveden u zatvor, da je izdano rješenje o policijskom pritvoru od 48 sati, kao da mi ukazuje na to da Joca neće biti oslobođen nakon policijskog pritvora i čini mi se da ćemo svjedočiti istrazi koje će srpsku i hrvatsku policiju ujediniti više nego što je bio ranije slučaj', rekao je Švarm.

Srbijanska policija širi istragu na još neke osobe koje bi mogle biti uključene u ubojstvo. Švarm kaže da je Ivu Pukanića ubio organizirani kriminal, ali ne vidi Jocića kao naručitelja jer je upitan njegov motiv. 'Vjerujem da je naredba došla iz nekih drugih krugova, iz krugova u kojima se sam Pukanić kretao ili im je stao na žulj, a da je on Jocić nađen kao neki izvršitelj posla', smatra Švarm.

Tomanović: Zadržavanje je nezakonito

Sretenu Jociću, poznatijem kao Joca Amsterdam, određena je mjera policijskog zadržavanja nakon što je, nakon privođenja u beogradsku policiju u ponedjeljak navečer, odbio dati iskaz o sumnji da je umiješan u ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića. Jocićev odvjetnik Zdenko Tomanović kazao je tom prigodom da Jocić nije želio odgovarati na pitanja policije sve dok se ne odluči o njegovoj žalbi na odluku o zadržavanju, koju obrana smatra nezakonitim.

Tomanović je ustvrdio da zakon nalaže da odluka o zadržavanju osumnjičenog mora biti uručena u roku od dva sata nakon uhićenja, objasnivši da je Jocić uhićen jučer oko 14,30 sati, a da mu je odluka o zadržavanju uručena istom u deset sati navečer.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene