Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporavak ili kronični slučaj?

Od nade nema pomoći: Korumpirana birokracija koči ulaganja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Je li domaće gospodarstvo bolesnik pred oporavkom ili kronični slučaj pred kojim su godine teške terapije?

Mišljenja su podjeljena, no brojke su konkretne. Rekordna nelikvidnost od 31,9 milijardi ubija biznis, a rastući broj od 289.000 nezaposlenih jedna je od najgorih posljedica recesije. Istovremeno investicije značajno padaju i dug države stalno raste. Zbog svega toga stope predviđenog gospodarskog rasta u sljedeće tri godine ne prelaze niskih 2,5 posto.

'Smatram da bi država, odnosno Vlada, trebala hitno napraviti, a to je odrediti koje su gospodarske grane strategija koje imaju šanse u odnosu na one koje su potrošači budžeta', rekao je Tomislav Vitković, predsjednik Uprave Podravke.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošnja i investicije Što se događa s hrvatskim gospodarstvom? Objavljeni novi podaci o BDP-u Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko"

Turistička sezona ugodno iznenadila

Dobrih brojki ipak ima. Izvoz je ove godine za 13,4 posto veći nego prošle, no razlog je oporavak europskih tržišta. Nakon čak 21. mjeseca pada, maloprodaja je stidljivo počela rasti. Stopa negativnog gospodarskog rasta se polako smanjuje ali ipak ćemo godinu završiti u recesijskom minusu. Turistička sezona je ugodno iznenadila sa rastom noćenja od šest posto.

'Ono što je dobro je to da je Vlada stabilizirala proračun na tri godine, a ono što se očekuje je ova najava novog potpredsjednika za investicije jer doista Hrvatskoj trebaju investicije', rekao je Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Korumpirana birokracija koči ulaganja

No, ulaganje je i dalje zakočeno sporom i korumpiranom birokracijom te nepoticajnim porezima. 'Ako Hrvatsku uskoro ne zapljusne snažan val investicija, a Vlada istovremeno ne reformira javne financije, mršave i neambiciozne stope gospodarskog rasta u sljedećim godinama od 2 do 2,5 posto bit će hrvatska relanost. A takva realnost građanima nažalost neće donijeti bolji život', rekao je Vidošević.

A bolji život, kakav imaju razvijene zemlje Europe, ono je čemu se svi nadamo. No od same nade nema pomoći, treba nam dugoročna, razvojna i mudra ekonomska politika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene