Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čačić u 'Ljeto s Bagom na Dnevnik.hr-u'

'Od Kosor nitko ne očekuje ništa dobro ni pametno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Dolazak Jadranke Kosor na mjesto premijerke nije pomak na gore. Dosad smo imali premijera koji, ugrubo rečeno, nije imao pojma što radi, a bio je dovoljno bahat i neodgovoran prema građanima ove zemlje da sam, bez konzultacija, povlači poteze', rekao je danas Radimir Čačić, još jedan izgledni kandidat za predsjendika RH, gostujući u web emisiji 'Ljeto s Bagom na Dnevnik.hr-u'.

Čačić je ocijenio da je Sanader kao premijer bio puno opasniji od Jadranke Kosor jer je ipak bolje na čelu države imati osobu koja nema snagu, autoritet i znanje te zbog toga neće vući radikalne poteze. Čačić tvrdi da Hrvatska u zadnjih šest godina nije imala Vladu te da bi stanje danas bilo fenomenalno da smo samo u vladi imali činovnika koji bi obavljao tehničke poslove. 'Zemlja će i dalje nastaviti tonuti, Hrvatska će tonuti gangrenozno te će gubiti ud po ud. No, barem nećemo kao dosad sa Sanaderom radikalno padati na dno. Nelikvidnost će rasti, sve više ljudi neće primati plaće i industrija će se rušiti ', izjavio je Čačić te dodao da je po njegovom sudu realno očekivati predsjeničke i parlamentare izbore u isto vrijeme jer Kosor neće uspjeti složiti proračun te će biti prisiljena raspisati prijevremene izbore. 'Od Jadranke Kosor nitko ne očekuje ništa dobro, ni pametno, ništa stručno i kompetentno. Jadranka Kosor ne može nas pozitivno iznenadititi jer sama nema stručnosti i znanja te vrste, vjerojatno nekih drugih ima, a ekipa koja je okružuje je provjereno neučinkovita', objasnio je Čačić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Idu po novi mandat Plenković o Turudiću, Milanoviću, američkim helikopterima, izborima...: "Siguran sam u pobjedu" DORH Vruća fotelja Objavljena imena kandidata za novog šefa DORH-a

>> Mesićeva potpora kandidatima - 'Vjetar u leđa' ili smetnja?

Mesić se, za razliku od Sanadera, ne miješa u stvari u koje nije dobro upućen, tvrdi Čačić Osvrnuo se i na Sanaderov iznenadni odlazak iz politike. Drži da je to njegovo krajnje zbogom te da što je stanje u zemlji teže, svakim danom sve je manje prostora za Sanaderov povratak uz politiku. Na Bagin upit je li se Sanader povukao iz osobnih razloga, Čačić je odgovorio kako uzrok njegove ostavke leži u njegovoj politici.

Gdje su Sanaderovi razlozi ostavke?

'Njegova politika dovela ga je pred zid, a obavijest da ide na predsjedničku kandidaturu otvorila je Pandorinu kutiju te od toga trenutka Sanader više nije imao kontrolu.  Vjerojatno je netko u jednom trenutku povukao i instrument ucjene. Gdje je i kada Sanader bilo kome dao razlog svoje ostavke?', zapitao se Čačić. Na upit je li Sanaderov odlazak promijenio nadolazeće predsjedničke izbore, Čačić je odgovorio kako su sve analize pokazivale da Ivo Sanader nema prolazak u drugi krug predsjeničkih izbora te da je to i njemu bilo potpuno jasno.

Čačić se osvrnuo i na djelovanje predsjednika Mesića u zadnjih šest mjeseci. 'Bilo je prostora za kvalitetnija rješenja, no, nije bilo ni pravih izazova', rekao je Čačić. Podsjetio je da kada su se događali izazovi koji su bili u političkom prostoru Mesića, on je itekako bio jasan. 'Sanader je već imao gotovu odluku da se ide u Irak, a predsjednik Mesić ju je stopirao', rekao je Čačić te naglasio kako se Mesić ne miješa u stvari u koje nije upućen, za razliku od Sanadera.

>> 'S punim samopouzdanjem preuzimam dužnost'

Nema zajedničkog kandidata lijevog centra

'Uloga predsjednika u ovakvo vrijeme je da smiri javnost koja je u panici i koja se boji hoće li im plaće i penzije stići na vrijeme. Predsjednik treba biti garancija da će stvari nastaviti funkcionirati', rekao je Čačić i naglasio kako će Stipe Mesić u predsjedničkoj uturci sigurno biti pozitivno pozicioniran prema kandidatu lijevog centra.  Gostovanje u web emisiji 'Ljeto s Bagom na Dnevnik.hr-u' Čačić je završio objašnjavajući kako, kada i na koji način će biti poznat HNS-ov predsjednički kandidat.  'Odluka će biti donesena između 25. i 28. srpnja unutar HNS-a kada ćemo nominirat  Vesnu Pusić i mene. Neće biti glasovanja unutar stranke već ćemo napraviti ozbiljnu analizu stanja stava građana te tako vidjeti koji kandidat NHS-a ima veću podršku', rekao je Čačić. Što se tiče zajedničkog kandidata lijevog centra, Čačić je rekao da je HNS imao takve namjere te to predložio SDP-u, no dobio je odgovor da su oni velika stranka koja će sama ići sa svojim kandidatom. 'Oba kandidata SDP-a, i Josipović i Jurčić su kvalitetni, no smatram da smo Pusić i ja kvalitetniji, da tako ne mislim, ne bih se u to ni upuštao', završio je Čačić.

Budite uz Dnevnik.hr i idućeg ponedjeljka kad u goste dovodimo nove predsjedničke kandidate.

Želite li Radimira Čačića za predsjednika RH?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene