Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada i sindikati bez dogovora

Od idućeg tjedna 240.000 radnika ostaje bez božićnica i regresa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulazimo u tjedan kada će 240 tisuća javnih i državnih službenika ostati bez regresa, božićnica i raznih dodataka na plaću, poput onih za putne troškove. Ministar Mrsić i danas poručuje - Vlada ne pristaje na trgovinu.

Radnici na koje se rezovi odnose priznaju: prežalit će novac, budu li vidjeli rezultate takve štednje. Ono što vlada i sindikati već pet tjedana pokušavaju dogovoriti, Zvjezdane Delibašić se izravno tiče. 'Bez božićnice ostajemo, koliko sam ja shvatila, ostajemo bez regresa', zaključila je.

Pročitajte i ovo Josip Medved, zapovjednik Mobilne jedinice prometne policije Kontrola kamiona i autobusa Kazne su visoke, ali mnogi vozači ne drže se strogih pravila: "U pravilu svi imaju isti izgovor" Ilustracija Istraživanje Svaki peti radnik osjeća se diskriminiranim: Što rade poslodavci?

Ovo nije prvi put da se reže na Zvjezdaninom džepu. 'U nekih 10 godina, recimo, moja je plaća otišla sigurno 1.500 kuna dolje, ako ne i više', dodaje Zvjezdana. Na posao sada ide biciklom. A kojim će prijevoznim sredstvom do posla i drugi će morati dobro razmisliti.

'To je u biti jedan novi sustav obračunavanja putnih troškova koji bi trebao biti pravedniji i naravski da neće onemogućiti do kraja, ali će bitno onemogućiti prijevare koje se javljaju u tom dijelu', ističe ministar rada Mirando Mrsić. 'Jer su se ljudi do sada odjavljivali i prijavljivali u neka druga mjesta koja su čak do 80 pa i 100 km udaljena od mjesta rada', ističe sindikalistica Ljubica Pilić.

Reže se i jubilarna nagrada bez koje ostaju svi koji nemaju 40 i više godina radnog staža. 'Ostaje minuli rad, dakle o,5 posto po godini radnog staža se ne mijenja', dodaje Pilić. Okvirni dogovor je postignut, no ništa nije konačno. Korak nadomak sklapanju novog dogovora, Vilim Ribić najavljuje kako u srijedu ne planira ništa potpisati. Smeta mu zakon o reprezentativnosti.

'Ako dogovora ne bude, Vlada će otkazati kolektivne ugovore. Ministar se nada da do toga neće doći. 'Dosad smo se približili, ja mislim da bi trebalo napraviti taj još jedan korak', kaže ministar Mrsić. Više od prepucavanja Zvjezdanu brine njezina budućnost.

'Nije pitanje da li će se to sada rezati, naravno da ja želim da ova zemlja ide naprijed, ali ne vidim tu viziju kada će to sve biti i mislim da smo svi umorni od toga da nam se nešto stalno uzima a za uzvrat baš ne dobivamo puno', kaže Zvjezdana Delibašić. Sada je potez na sindikatima.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene