Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoreni proračun

Što su trošili, trošili su: Svi lokalni čelnici morat će pokazati svaku potrošenu kunu, a provjerili smo koji to već i čine

Aktualno Galerija Kako troše lokalni čelnici? - 6 Kako troše lokalni čelnici? - 6 Foto: DNEVNIK.hr Kako troše lokalni čelnici? - 5 Kako troše lokalni čelnici? - 5 Foto: DNEVNIK.hr Kako troše lokalni čelnici? - 7 Kako troše lokalni čelnici? - 7 Foto: DNEVNIK.hr Kako troše lokalni čelnici? - 4 Kako troše lokalni čelnici? - 4 Foto: DNEVNIK.hr +6 Kako troše lokalni čelnici? - 3 Galerija 1/11 >>
Što su jeli, jeli su. Što su pili, pili su. I to sve na račun poreznih obveznika. No tomu je došao kraj. Od iduće godine županije, gradovi i općine, ali i država, morat će svaku potrošenu kunu transparentno prikazati. U Hrvatskoj u tridesetak gradova i općina takva transparentnost vlada godinama. Dnevnik Nove TV provjerio je što sve građanima javno i otvoreno prikazuju.

Kava, ručak, automobil, ljetovanje... Mnogi na lokalnim razinama nisu odoljeli i trošili su novac poreznih obveznika. Uskoro će svaka kuna biti vidljiva građanima.

Dario Hrebak je prije tri godine kao pionir učinio proračun Bjelovara transparentnim. ''Korupcija je najraširenija na lokalnoj razini'', kaže Hrebak.

I Sveta Nedelja godinama ima transparentan proračun. ''Mi smo imali registar ugovora i narudžbenica, bez obzira na iznos je tu 20.000 kuna ili 1000 kuna'', rekao je gradonačelnik Dario Zurovec.

Trideset gradova i općina transparentno objavljuje proračun, a među njima je i Omišalj. Dubrovnik se nedavno pridružio ovom klubu. Dogodine će tako biti i u Sinju.

''Uskoro će svi vidjeti koliko je kava popio gradonačelnik ili milijunske ugovore'', poručuje sinjski gradonačelnik Miro Bulj.

Pročitajte i ovo Neodgovaranje zastupnicima u Saboru - 1 Izmjene zakona Osvetnička pornografija postaje kazneno djelo, raste minimalna plaća... Koje nas sve promjene čekaju od 1. siječnja

A kako gradonačelnici i načelnici troše sada?

''Sve plaćam sama svojom karticom'', kaže Mirela Ahmetović, načelnica općine Omišalj.

''Ja imam službenu karticu, a kune nisam potrošio'', tvrdi Miro Bulj.

''Imam karticu, a ne sjećam se da sam dva ili tri puta platio'', kaže dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Korupcija ovim zakonom neće nestati, ali bi se mogla bitno smanjiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene