Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo kako!

Od ideje do novca iz EU fondova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politička borba vodi se posljednjih tjedana koliko će tko dobiti, a tko će izgubiti iz europskih fondova. Milijarde se smiješe, ali neće biti lako doći do tog novca.

Mnogi možda misle da će odlazak u Bruxelles biti kao odlazak na bankomat. No varaju se. Dnevnik Nove TV istražio je što se sve može i mora pripremiti za dobivanje novca iz Europskih fondova i koliko treba da dobijete prvi novac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oni su najuspješniji SVE ŠTO POŽELE - OSTVARE Općini od 1200 stanovnika 127.000 eura iz EU fondova Slika nije dostupna Primjer ostalima Malena općina, veliki projekti - Iz EU fondova dobili 3 mil. kuna

Imate ideju za posao. Mislite da bi vam Europa dala novac, evo što vam je činiti. 'Pošaljete nam mail mi vam damo obrazac gdje vi ispunite projektnu ideju', kaže Ariana Vela za EU projekte.

Ne morate biti poljoprivrednik ili velika tvrtka. Važno je da za početak imate dobru ideju. Kada vam stigne odgovor na pitanje ima li za vašu ideju mjesta u Europi tada počinje akcija. Treba napraviti projekt.

>> Oni znaju kako do europskog novca

'Dokumentacija bude od 50 do 200 stranica no ako tražite nekoliko milijuna eura mislim da se za to isplati napraviti veliku dokumentaciju', dodala je Vela.

Pisanje projekta nije lako i najbolje je potražiti pomoć neke od konzultantskih tvrtki. 'Kad pišete projekt najbitnije je pokazati utjecaj projekta u zajednici i koja je njegova dodana vrijednost za Europsku Uniju', kaže Daniel Mondekar iz Odbora za europske integracije.

Bitno je znati da vam Europa neće dati novac ukoliko dio novca ne možete nabaviti sami. 'Od ideje do novca može proći i više od 12 mjeseci pogotovo ako sufinancirate projekt. Ako imate ideju i odmah je natječaj onda je to do 12 mjeseci', dodaje Mondekar.

A gdje pronaći informacije? Može se zaviriti na novi portal EU fondova. Na njemu se mogu naći svi europski natječaji za besplatan novac.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene