Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ni Hrvati neće strahovati za račun!

Od 2015. cijena roaminga jednaka domaćem prometu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ni hrvatski građani neće od 2015. godine, u kojoj će već biti građani Europske unije, morati strahovati od računa za mobitel nakon povratka s puta u inozemstvo.

U toj će se godini, naime, cijene poziva, SMS-poruka i prijenosa megabajta podataka u roamingu morati spustiti na razinu onih u domaćem telekomunikacijskom prometu, objavila je danas potpredsjednica Europske komisije zadužena za digitalnu agendu Neelie Kroes.

Pročitajte i ovo Visoka cijena kruha - 1 50 posto poskupio u 2 godine Kolika je poštena cijena jedne štruce bijelog kruha - otkriva stručnjak Poziv: Radovi u Samoboru - 6 Poziv Domagoja Mikića Već su mjesecima trebali normalno živjeti, a zbog teške mehanizacije do njih ne mogu hitna ni vatrogasci: "Samo si razmišljam da se njemu nešto dogodi"

Ona očekuje da će se to postići tržišnim natjecanjem koje EK uvodi i na područje roaminga izravno s europske razine obvezujućom uredbom. Prema njoj će putnici u roamingu moći slobodno odabrati najpovoljnije pružatelje usluga, uključujući i virtualne kojima će operateri morati dopustiti pristup svojim mrežama umjesto onih koje im danas nameću domaći operateri s kojima imaju ugovor. Pri tome neće morati mijenjati SIM-karticu ni broj. Ako cijene roaminga do tada ipak same od sebe ne padu na domaću razinu, EK će ponovno uredovati te ih takvima propisati.

Što s apsurdom kada je cijena domaćeg prometa većaod roaminga?

U međuvremenu, da operaterima omogući 'meko slijetanje', EK je propisao da se od 1. srpnja 2012. cijena megabajta u roamingu ograniči na najviše 90, godinu dana kasnije na 70, a od srpnja 2014. na najviše 50 eurocenta po minuti. U istim razdobljima smanjivat će se i cijene odlaznih poziva, na najviše 32, 28 pa 24 centa, dolaznih na 11 u 2012., pa na 10 u 2013., razini na kojoj će se zadržati, dok će cijena SMS-a od 2012. pasti na 10 eurocenta.

U telekomunikacijski preskupoj Belgiji je, međutim, cijena minute razgovora u domaćoj mreži skuplja od novopropisane u roamingu. Povjerenica Kroes nije znala novinarima odgovoriti kako razriješiti taj apsurd. Vjerojatno će mnogi Belgijci stoga pohrliti sklapati telekomunikacijske ugovore preko granice pa da kod kuće jeftinije razgovaraju u roamingu na inozemnim mrežama. (Agencija VLM)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene