Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak Jandroković-Rehn-Žbogar

'Očekujemo trenutačnu deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska će se danas na sastanku hrvatskog i slovenskog ministra vanjskih poslova s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom zauzeti za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora na temelju prvog Rehnova prijedloga i očekuje trenutačnu deblokadu svojih pristupnih pregovora s EU-om, izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun.

‘Očekujemo trenutačnu deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora. Očekujemo rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog pitanja u skladu s međunarodnim pravom što znači temeljem konačnog kompromisnog prijedloga povjerenika Rehna i EU trojke koji je za obje strane prihvatljiv i koji su podržali ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije’, rekao je Dragun na pitanje što očekuje Hrvatska od sastanka Jandroković-Rehn-Žbogar u četvrtak u Bruxellesu. Povjerenik Rehn je na posljednjem sastanku u Luxembourgu iznio Hrvatskoj i Sloveniji blago izmijenjeni plan za rješavanje njihova graničnog prijepora. Nakon toga je rečeno da hrvatski ministar Gordan Jandroković i slovenski ministar Samuel Žbogar trebaju obaviti konzultacije ‘kod kuće’ kako bi se vidjelo može li se pronaći rješenje koje bi omogućilo nastavak hrvatskih pristupnih pregovora koje Slovenija blokira već šest mjeseci.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put" Slika nije dostupna Prijedlog skriven od javnosti EK ne želi reći jesu li RH i Slovenija odgovorili na Rehnovu inicijativu

Ne isključuje se mogućnost susreta Sanader - Pahor

Rehn je rekao da ‘sada postoje svi elementi da se hrvatsko-slovenski granični prijepor riješi u kontekstu summita EU-a’, koji se u četvrtak i petak održava u Bruxellesu. U Bruxellesu će boraviti i premijeri Hrvatske i Slovenije Ivo Sanader i Borut Pahor te se ne isključuje mogućnost njihova susreta. Hrvatska je prihvatila prijedlog, prema kojem bi se granično pitanje riješilo pred ad hoc arbitražnim sudom, a koji je Rehn iznio 22. travnja. Slovenija je taj prijedlog odbila i ponudila nekoliko amandmana kao uvjet za njegovo prihvaćanje. Povjerenik Rehn je potom donekle izmijenio prvotni prijedlog. Nakon posljednjeg sastanka u Luxembourgu ministar Jandroković je rekao da su obje strane ostale na svojim ranijim stajalištima.

>> Sastanak Rehn-Jandroković-Žbogar odgođen za četvrtak ujutro

Slovenski premijer Borut Pahor je rekao da je u načelu zadovoljan ‘novim’ internim prijedlogom Ollija Rehna koji je po njemu ‘uvažio neke važne slovenske prijedloge’, dok su slovenski mediji ocijenili da izmijenjeni Rehnov prijedlog ne uvažava glavni sadržaj iz slovenskih amandmana, odnosno ‘načelo pravičnosti’ i postizanje ‘kontakta s otvorenim morem’ zbog čega su mogućnost pristajanja na takav sporazum već odbacile tri oporbene stranke, među kojima i najveća oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše koji smatra da arbitraža bez ‘načela pravičnosti’ ne bi imala smisla.

>> Slovenija ne isključuje mogućnost brzog dogovora o arbitraži

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je u priopćenju odbacilo stavove slovenskog ministarstva vanjskih poslova kako Hrvatska do sada nije pokazala dovoljno konstruktivnosti glede rješavanja hrvatsko-slovenskog graničnog spora, a slovenska jest, te navodi da je, ostajući dosljedna u namjeri da se ovo pitanje što skorije riješi, ‘prihvatila i posljednji prijedlog povjerenika Rehna koji je sam po sebi kompromisan za obje strane’.

‘Isti prijedlog Slovenija opet nije prihvatila, nego je, štoviše, na njega uložila hrvatskoj strani neprihvatljive amandmane, iako je bila riječ o prijedlogu 'uzmi ili ostavi'‘, kaže MVPEI. Glasnogovornik slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic izjavio je na konferenciji za novinare u Ljubljani da Hrvatska vlada do sada oko pregovora nije pokazala toliko konstruktivnosti, te da je sada sve ovisno o njezinim reakcijama na zadnje Rehnove izmjene. ‘Hrvatska vlada u svoju konstruktivnost mora uvjeriti Europsku komisiju i Sloveniju, a ne o tome uvjeravati svoju javnost’, rekao je Balažic. ‘Ovo je još jedna mogućnost za dogovor, ali je sve ovisno od reakcija hrvatske strane’, rekao je Balažic, dodajući da bi u slučaju gašenja Rehnove inicijative došlo do pozicije u kojoj bi Hrvatska ponovo morala razmišljati kako ukloniti sporne dokumente iz svoje pristupne dokumentacije u kojima navodno prejudicira granicu sa Slovenijom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene