Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

O NOVOM MANDATARU

'Kolega Marić ima odličnu reputaciju, on je jedna od osoba o kojima se razgovara'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preslagivanjem parlamentarne većine doći ćemo do rekonstrukcije Vlade, poručio je danas glavni tajnik HDZ-a Ivan Domagoj Milošević koji je potvrdio da se i o Zdravku Mariću razgovara kao jednom od potencijalnih mandatara.

Glavni tajnik HDZ-a Ivan Domagoj Milošević obratio se novinarima ispred središnjice stranke.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu" Andrej Plenković i Ivan Penava Sporna suradnja Hoće li HDZ-ovci ići na smjenu Plenkovića? "To bi značilo rušenje u paranoidnu desnicu"

'Ova vlada je došla u slijepu ulicu. Znamo kako se izlazi iz slijepe ulice. Ili se okrenete nazad ili idete do prvog križanja i skrenete u drugom smjeru. Jasno je da nakon onog što je jučer rekao Karamarko put kojim idemo je da se i on i premijer Tihomir Orešković i potpredsjednik Božo Petrov maknu iz Vlade', izjavio je Milošević.

Poručio je da će preko preslagivanja parlamentarne većine doći do nove Vlade. Rekao je da se u Saboru razgovara sa svima koji su svjesni situacije, odgovornosti i činjenice da nema vremena za izbore.

'Tko će biti sljedeći madatar čut ćete od gospodina Karamarka i vodstva HDZ-a. Imamo dovoljno ruku u Saboru kako bi se složila parlamentarna većina', istaknuo je. Nije otkrio uključuje li ta većina i dio Mostovaca, no kazao je da nikada HDZ nije lomio Most.

'Gospoda iz Mosta imaju pravo na svoja razmišljanja, ona su nažalost do sad često pomogla da bi svi zajedno došli u slijepu ulicu. Pozivam sve da razmisle što rade. Hrvatske financije nisu u zavidnoj sitauciji, na samom smo dnu EU, moramo se maknuti, raditi na vladi koja će Hrvatsku voditi prema napretku', kazao je Milošević.

Istaknuo je da se nije čuo s premijerom nakon sastanka kad je bio kod njega u Vladi da mu priopći odluku o opozivu.

Na pitanje zašto premijer ne daje ostavku ako ga je HDZ uvjerio da ima dovoljno ruku, odgovorio je:

'Nastojim biti pristojan pa ću reći da je to prije svega gospodin Orešković, sad smo vidjeli da mu nedostaje političko iskustvo i razumijevanje političkog konteksta u kojem se Hrvatska nalazi. Eksperiment nije uspio, Vlada nije davala rezultate koje građani očekuju'.

Ono što mnoge zanima, posebno nakon jučerašnjeg psima HDZ-ovih europarlamentaraca, jest - jesu li svi HDZ-ovci za opoziv premijera Oreškovića?

'Ja razumijem potrebu da se puno više razgovara. Što se tiče poruka kolega iz Europarlamenta čini mi se da nisu dobro upoznati sa svime čemu svjedočimo već mjesecima u Hrvatskoj. Oni su bili pozvani na središnji odbor i dužni su poštivati odluke, a odluka je da se ide u opoziv premijera', rekao je Milošević koji je pojasnio i kako trenutna situacija, kako god se ona činila, nije dramatična. 'Sve je u skladu s Ustavom i zakonima RH, javnost će na vrijeme biti obaviještena o svemu. Ovo se u Hrvatskoj događa prvi put pa izgleda dramatično, ali nije. Znaju se propisani rokovi, ljudi koji u tome sudjeluju. Svjesni smo odgovornosti i situacije u kojoj smo svi zajedno', kaže Milošević.

Potvrdio je i kako se, kao što se nagađalo, za novog mandatara spominje aktualnog ministra financija Zdravka Marića. 'Kolega Marić ima odličnu reputaciju i naše povjerenje od početka, on je sigurno jedan od tih imena o kojima se razgovara', rekao je i dodao kako će ovaj put HDZ odlučiti tko će biti mandatar.

A što ako premijer Orešković ne ode sa svoje aktualne pozicije?

'Mislim da će tada pokazati nevjerojatnu političku neodgovornost i tvrdoglavost, pozivam ga da prouči koji su demokratski standardi zapadne Europe. Ako se premijeru pokaže nepovjerenje premijer bi svuda u zapadnoj Europi podnio ostavku', rekao je Milošević i naglasio kako u ovoj situaciji postoje dva odvojena procesa - preslagivanje većine i rekonstrukcija vlade. 'Svi koji su sad ministri dužni su i dalje raditi svoj posao na korist hrvatskih građana', rekao je Milošević.

A kada bi Tomislav Karamarko mogao dati ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade, na što je, kako je jučer rekao, spreman, Milošević nije želio reći. 'Još jednom je pokazao odgovornost i da mu je interes države i stranke iznad osobnih interesa. Volio bih da svi koji su se u to kleli da to i pokažu', dodaje glavni tajnik HDZ-a.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene