Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završni govor

Obrana: 'Tadića 'neistinito i neuvjerljivo' teretio predsjednik Vrhovnog suda'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obrana osječkog poduzetnika Drage Tadića ustvrdila je u završnom govoru da je Tadića optuženog za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda s namjerom da se izmjeni presuda Branimiru Glavašu izravno teretio jedino predsjednik tog suda Branko Hrvatin, čiji je iskaz bio 'neistinit i neuvjerljiv'.

'USKOK u nedostatku dokaza Tadiću pripisuje ulogu organizatora kriminalne skupine iako je samo pokušavao doći do informacija o slučaju Glavaš. To je u isto vrijeme radilo više osoba, od Stjepana Mesića, Ivića Pašalića, Dubravka Grgića i Vladimira Šeksa te mnogih drugih koji se u ovom postupku nisu pojavili niti kao svjedoci', istaknula je Tadićeva braniteljica Jadranka Sloković.

Dodala je da je tijekom suđenja spomenuto mnogo osoba čija se uloga u rješenju slučaja Glavaš na Vrhovnom sudu uopće nije preispitala, unatoč dokazima da su bili u kontaktu s Hrvatinom.'S obzirom na njegovo svjedočenje, ne može se isključiti da je nekome od njih i pogodovao', ustvrdila je, zatraživši da se Tadića oslobodi optužbe.

Isto je zaključio i njen suradnik Čedo Prodanović koji je ukazao na manjkave pravne kvalifikacije optužnice.'Tužiteljstvo se nije moglo odlučiti da li da postupa po pravu i djelo kvalificira kao neuspjelo poticanje na davanje mita, što nije kažnjivo, ili da iskonstruira ovakvu optužnicu', kazao je Prodanović.

>>
Tadić: Smatrao sam da je ljudski čisto da se raspitam o Glavašu

USKOK-ov tužitelj Tonči Petković nasuprot obrani smatra da su sve optužbe protiv Tadića u potpunosti dokazane. Prvenstveno iskazima svjedoka, ali i snimkama telefonskih razgovora Tadića i ostalih koje je navodno povezao u skupinu s namjerom da utječu na neimenovane suce Vrhovnog suda kako bi se promijenila osuđujuća presuda Glavašu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku u slučajevima 'garaža' i 'selotejp'.

Tadić se u ovom slučaju sam našao na optuženičkoj klupi jer je ostalih petero suoptuženika prije početka suđenja priznalo krivnju i nagodilo se s USKOK-om. Tadić, naime, nije pristao na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od dvije i pol godine, dok su ponudu tužiteljstva prihvatili saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić, bivša zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić i splitski poduzetnik Srećko Jurišić koji su osuđeni uvjetno na dvije godine zatvora, te Tadićeva supruga Božica Tadić - Ćavar, uvjetno osuđena na 15 mjeseci.

Tužiteljstvo je uvjereno da su za pomoć Glavašu članovi skupine planirali dati 70 tisuća eura bivšoj pomoćnici ministra pravosuđa Marini Dujmović Vuković, dok bi se s mitom za još najmanje troje članova vijeća Vrhovnog suda iznos popeo i na 700 tisuća eura. Tadić je na taj način ugrozio vjeru građana u pravosuđe, ali i poljuljao sustav kojemu većina ljudi vjeruje, zaključio je Petković.

Obrana, međutim, tvrdi da je iz snimki telefonskih razgovora jasno da je Tadić u čak 29 navrata odbio sudjelovati u 'akciji Glavaš', odnosno da nije želio skupljati novac, za njega jamčiti ili ga bilo kome nositi.

Konačnu odluku o Tadićevoj umiješanosti u pokušaj podmićivanja sudaca sudac zagrebačkog Županijskog suda Zdravko Majerović objaviti će u srijedu, 27. veljače u 14 sati.

Glavaš, zbog kojega je Tadić navodno pokrenuo cijelu akciju podmićivanja neimenovanih vrhovnih sudaca, pravomoćno je osuđen na osam godina zatvora, a kaznu služi u BiH, gdje je pobjegao prije izricanja prvostupanjske presude. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Tomislav Tomašević Pravna bitka Vrhovni sud ukinuo presudu protiv Hoda za život, reagirao Tomašević: "Ovo nas neće pokolebati"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene