447676
447676
447676
447676
447676

Nekadašnje nezaobilazno turističko odredište na putu prema staroj slavi

  • , 24.08.2016., 07:39
  • Autor:
  • komentara

Na godinu Cerovačke špilje razgleda 9 tisuća turista, što je puno manje od prijeratnih godina, kada ih je ovdje bilo i do 90 tisuća, zbog čega špilje priželjkuju staru slavu. U projektu vrijednom 20 milijuna kuna trebale bi biti obnovljene staze i rasvjeta, a u blizini će biti izgrađen posjetiteljski centar i motel.

 
 
 
 
Cerovačkim špiljama stara slava (Video: Dnevnik Nove TV)
Cerovačkim špiljama stara slava (Video: Dnevnik Nove TV)

Cerovačke špilje, nekadašnje nezaobilazno turističko odredište, na putu su prema staroj slavi. Uz obnovu staza i rasvjete, kao i povećanje uslužnih sadržaja, očekuje se i veći broj turista. Iako unutrašnjost špilja mnogima pruža nezaobilazan doživljaj, broj godišnjih posjeta pao je s prijeratnih 90 na sadašnjih 9 tisuća.

Veličanstvena igra prirode koja traje milijunima godina duboko pod vrletima Velebita isklesala je čarobne skulpture. Ovakvo bogatstvo stalaktita i stalagmita rijetko se gdje viđa.

Cerovačke špilje najveći su turistički špiljski kompleks u Hrvatskoj. Dužina im je oko 8 kilometara, a turistička ruta ovdje potraje i do 3 sata, dok je temperatura svega 7 stupnjeva

Kapi vode spor su graditelj, samo za 1 milimetar potrebno je od 30 do čak 100 godina. Pod svodovima koji oduzimaju dah borave i posjetitelji koji ne kriju svoje oduševljenje.

'Predivno, iznenadilo me jako. Vidjela sam obje špilje, bili smo i u donjoj, tako da - divno!', rekla je Ariana iz Zagreba.

'Ja sam prvi put općenito u špilji, tako da mi je prekrasno', oduševljenje nije skrivala ni Naja iz Siska.

Boris Kupčak, iz Parka prirode Velebit, rekao je kako s radom počinju u travnju, a završavaju 1. studenog, dok sezona završava obično s Noći vještica, kada imaju noćne rute i uspone.

Na godinu Cerovačke špilje razgleda 9 tisuća turista, što je puno manje od prijeratnih godina, kada ih je ovdje bilo i do 90 tisuća, zbog čega špilje priželjkuju staru slavu. U projektu vrijednom 20 milijuna kuna trebale bi biti obnovljene staze i rasvjeta, a u blizini će biti izgrađen posjetiteljski centar i motel.

'Tu su, naravno, Plitvička jezera, Paklenica, puno, puno turista koji prolaze ovdje, a ne znaju za ovu, ovaj naš fenomen', rekla je Ivana Maras, ravnateljica Parka prirode Velebit.

Fenomen Cerovačkih špilja itekako je vrijedan, jer uz sjajne kristale kalcita i špiljske ukrase koji izazivaju strahopoštovanje, ovdje je i povijesno nalazište u kojem se nalaze fosilizirane kosti špiljskog medvjeda, a procjenjuje se da je čovjek u ovim špiljama obitavao prije 35 tisuća godina.

Povijest Cerovačkih špilja koju iskoristiti za budućnost, a ulaganjem u bolje predstavljanje i više sadržaja, speleološki biser trebao bi zasjati u punom sjaju i vratiti se na popis nezaobilaznih turističkih odredišta.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se