Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vjetroparkovi

Obnovljive izvore energije u svijetu hvale, u Hrvatskoj se protiv njih bore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U selu Danilo, 200 metara od vjetrenjača, zbog buke, kažu, nekad ne mogu spavati, a cijeloga dana susjedi ne čuju jedan drugoga.

Nije to sve. Smetaju im i sjene velikih elisa koje se dobar dio dana pokazuju na zidovima njihovih dnevnih soba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nisu spremni na promjene Tuerk: Od EU smo očekivali previše! Slika nije dostupna Ulov Danila Latina Savudrija: Ribar 'ulovio' bombu od jedne tone

Dvjesto metara niže od vjetroparka žive Miloš Blaće i njegova supruga. "Kad se mijenja vjetar pa kad se one okreću, imaš osjećaj kao da nešto ispod tutnji, kao potres, iskreno govoreći", priča Miloš.

Danas nije bilo sunca, a kad ga ima, u svojim dnevnim boravcima, vode psihološki rat s pojavama na zidovima.

Šibenska županija ima tri vjetroparka. Izgradit će ih još 18. Struja iz ovoga na Crnom brdu napaja najveću gospodarsku zonu. "Možemo reći da na Podima u gospodarskoj zoni, naše gospodarstvenike opskrbljujemo s obnovljivim izvorima energije", kaže Novica Ljubičić, pročelnik ureda šibensko-kninskog župana.

Uznemirene su i koke i koze, no barem je struja jeftinija, kažu neki mještani. Obnovljive izvore energije hvale svugdje u svijetu. U Danilu gdje su im najbliže, svaki dan se bore protiv vjetrenjača. Što sve misle o suživotu s vjetrenjačama mještani Danila, pogledajte u video prilogu.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene