Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog čitatelja portala Dnevnik.hr:

'Objavom Registra državnih službenika uništimo virus nepotizma, koji razara Lijepu našu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čitatelj Dnevnik.hr-a, koji nam je poslao prijedlog za objavom Registra državnih i lokalnih službenika i namještenika je Slavonac, star je 34 godine i jedan je od 372.003 nezaposlenih. Možemo reći, sasvim prosječan Hrvat. Vjeruje kako bi takav Registar bio najbolji lijek za virus, koji razara Lijepu našu - virus nepotizma. Podršku mu jednim dijelom daje i sam ministar uprave - Arsen Bauk.

Nekoliko je godina prošlo od ideje o mogućnosti objave Registra branitelja, pa do samog trenutka konkretne realizacije te ideje. Bilo je za to vrijeme i prosvjeda, peticija, raznih Facebook stranica, dramatičnih medijskih istupa. Uostalom, sve vam je to jako dobro poznato.

Pročitajte i ovo Orsat Miljenić, predstojnik predsjednikova ureda Za Dnevnik Nove TV Predstojnik Ureda predsjednika o imenovanju šefa SOA-e: "Ja sam bio na tom sastanku i nitko nije čuo da je postignut ikakav dogovor" Arsen Bauk Kritike i pohvale Bauk nakon izjave europske tužiteljice Kovesi: "Premijera nakon europske šamarčine očekuje šamarčina hrvatskih građana"

Ako može javni Registar branitelja, može li i javni Registar državnih službenika i namještenika ?

Upravo je Registar branitelja, ali i najava ministra pravosuđa Orsata Miljenića kako bi se mogao objaviti i Registar neplatiša prekršajnih kazni,  bio dodatni motiv čitatelju Dnevnik.hr-a za slanje vlastitog prijedloga. Robert sa svoje 34 godine, 12 i pol godina staža u struci i uspješnim rezultatima iza sebe, dvije godine traži posao. Ministrima Milanovićeve Vlade uputio je zanimljiv prijedlog - objavu Registra državnih i lokalnih službenika i namještenika. Nakon što je prijedlog uputio ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću i ministru uprave Arsenu Bauku, uputio ga je i na našu adresu. Smatra kako će 'virus nepotizma do kraja razoriti Lijepu našu i tome pod hitno treba stati na kraj'.

'Zbog neradnika, mnogi rade duplo više'

'Na prijedlog me ponukalo slušanje o tome kako ima viška zaposlenih u javnom sektoru, a i ja gledam u tim institucijama službenike koji sjede i čitaju novine ili igraju igrice na radnom mjestu. Taj silan novac, koji odlazi na tko zna koliko neradnika, a siguran sam da u državnoj službi ima onih, koji zbog takvih rade duplo više, može se preusmjeriti na programe za rješavanje nezaposlenosti, na gladne, ljudima koji nemaju za platiti režije, rate kredita, mogu se napraviti zgrade za beskućnike, pučke kuhinje.'

Ministar Bauk: 'Načelno podržavam prijedlog vašeg čitatelja o takvom Registru  '

I dok se ministar pravosuđa još uvijek nije oglasio niti na prijedlog čitatelja, niti na naša dva ponovljena upita, ministar uprave Arsen Bauk je promptno reagirao. Tako je u telefonskom razgovoru za Dnevnik.hr rekao: 'Načelno podržavam ideju objave Registra državnih i lokalnih službenika i namještenika, i to s aspekta transparentnosti trošenja proračunskih sredstava'.

Upitan dio koji se odnosi na zaštitu osobnih podataka

Za ministra Bauka upitan je tek dio, koji se odnosi na zaštitu osobnih podataka. Napominje, kako je 'u tom smjeru išla i uspostava sad već postojećeg Registra zaposlenih u javnom sektoru, koji se vodi radi uspostave kvalitetnog i učinkovitog sustava centraliziranog obračuna plaća i upravljanja ljudskim potencijalima.'

Ministarstvo uprave vodi Registar za potrebe Vlade i državnih tijela, odnosno javnih službi. Međutim, uvid u te podatke nije javno dostupan svakom građaninu Hrvatske. Poput uvida u Registar branitelja na primjer.

'Registar zaposlenih u javnom sektoru namijenjen je', pojašnjava ministar Bauk, 'svakom državnom tijelu, odnosno javnoj službi,  a Ministarstvo uprave je, kao i Ministarstvo financija, korisnik svih podataka o zaposlenima sadržanim u tom Registru.'  

Bauk: 'Ne bih dao ruku u vatru da smo evidentirali sve državne zaposlenike'

Pa, koliko doista ljudi živi na 'državnim jaslama', kako se to kolokvijalno kaže ? Brojke se kreću od 250 do čak 350 tisuća ljudi. U točnu brojku nije siguran ni ministar uprave.

'Jedino što nisam mogao iskomunicirati je broj zaposlenika u javnim institucijama, a ni za ovaj Registar zaposlenih u javnom sektoru, koji imamo, ne bih dao ruku u vatru da je točna brojka. Vjerujem kako će do kraja godine ta brojka ipak biti potpuno točna i poznata, nije to tako lako utvrditi. Imate primjera gdje jedna osoba radi na dva mjesta, npr. u školi profesori stranih jezika, pola radnog  vremena u jednoj, pola u drugoj školi i ostali sličnih zanimanja. Čini se kako s jedne strane u državnim službama i institucijama ima viška radnika, a s druge strane nam nedostaje liječnika, profesora, medicinskih sestara ', kaže za Dnevnik.hr ministar uprave Arsen Bauk.

U odgovoru čitatelju Robertu ministar Bauk se obvezao kako će njegove ' prjedloge vezane uz zapošljavanje u javnom sektoru razmotriti kod idućih izmjena Zakona o zapošljavanje u javnom sektoru.'

Donesite zakon koji ograničava 'obiteljsko zapošljavanje', zaustavite virus nepotizma, koji razara Lijepu našu!

Hoćemo li dočekati zakonski prijedlog, kojim bi se spriječilo  zapošljavanje u državnu ili javnu službu više od jednog člana obitelji, osim uz opravdani razlog, koji će ispitati posebna komisija', što je ministru pravosuđa predložio Slavonac Robert? Odgovora ministra Miljenića zasad nema, a naš je čitatelj skeptičan.

'Nisam siguran hoće li išta od prijedloga prihvatiti, skeptičan sam. To je jedan virus koji nas razara, virus nepotizma. Ne vjerujem da će se išta pokrenuti. Država je veliki mehanizam, pa će se smisliti kako da se taj registar ne objavi. Dižu se cijene, nema posla, pričaju kako je sve super, kako će biti bolje, kako se mora rezati, mi to sve mirno gledamo, sjedimo i  šutimo. Danas se ni za plaću od 2 tisuće kuna u firmi, koja će vjerojatno u stečaj za mjesec, dva, ne možeš zaposliti ako nemaš vezu. Mi ćemo ponovo glasati za neke, nadat ćemo se boljem, a onda gledamo da i jedni i drugi opet zapošljavaju prijatelje i rodbinu u državnoj službi. No, tko će njih plaćati kada svi drugi ostanu bez posla? Kada privatne firme propadnu?'

Što mislite o prijedlogu čitatelja Roberta da se objavi Registar državnih službenika i namještenika i da se zakonski regulira zapošljavanje članova iste obitelji u javnom sektoru? Komentare ostavite ispod članka ili pišite na moj.report@novatv.hr 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene