Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završio rok za prijave

Objavljeno koliko su Zagrepčani prijavili šteta zbog nevremena: Grad obećao isplatu

Posljedice neveremena u Zagrebu - 4
Posljedice neveremena u Zagrebu - 4 Foto: Cropix
Građani su od 21. srpnja do 7. kolovoza zbog posljedica nevremena prijavili ukupno 6.285 šteta.

Nakon srpanjskih nevremena građani su u razdoblju između 21. srpnja i 7. kolovoza 2023., putem web aplikacije napravljene u svrhu prijava šteta na imovini povezanih s nevremenom prijavili ukupno 6.285 šteta – na građevinama, osobnim vozilima i poljoprivrednim površinama. Rok za prijave završio je 7. kolovoza, izvijestili su iz Grada Zagreba

Do danas je na terenu obrađeno 4.110 šteta, odnosno oko 63% od ukupnog broja zaprimljenih prijava, te će timovi na terenu do kraja kolovoza 2023. nastaviti obrađivati prijavljene štete.

Grad će osigurati sredstva kroz rebalans proračuna 

Istovremeno, na temelju obrađenih šteta Stručno radno tijelo utvrđuje obuhvat oštećenja te radi financijsku procjenu ukupno nastalih šteta od nevremena. Grad Zagreb će na osnovu tih podataka kroz rebalans proračuna koji će predložiti Skupštini Grada Zagreba u rujnu osigurati sredstva za pomoć građanima.

Također, u subotu 5. kolovoza 2023. Grad Zagreb objavio je Javni poziv za sastavljanje Popisa stručnih osoba za procjenu većih šteta nastalih na građevinama uslijed nevremena u Gradu Zagrebu koji će biti otvoren do 20. kolovoza 2023. godine.

Pročitajte i ovo Teška prometna nesreća na autocesti Rijeka - Zagreb Dovršen očevid FOTO Stravična nesreća na autocesti: Poginula dva radnika HAC-a - "Sreća u nesreći jest da se jedan radnik koji je bio tamo izmaknuo pa je tek okrznut"

Građani koji žive u stambenim zgradama kontinuirano se upućuju da iskoriste svoja prava iz polica osiguranja stambenih zgrada, a mobilni timovi na terenu usko surađuju s predstavnicima suvlasnika, ali i GSKG-om koji kao upravitelj pokriva gotovo 70% fonda zgrada na području grada. Na poljoprivrednim površinama zaprimljeno je 120 prijava štete te je do danas obrađeno njih 96 (80%).

Sukladno evidentiranim oštećenjima nastalim u sektoru voćarstva, povrtlarstva i vinogradarstva dorađen je Pravilnik o potporama male vrijednosti za primarnu poljoprivrednu proizvodnju te je 28. srpnja 2023. stavljen na Javno savjetovanje koje će biti otvoreno do 27. kolovoza 2023. godine.

Korisnici potpore mogu biti fizičke ili pravne osobe koje se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom na vlastitom gospodarstvu na području Grada Zagreba i/ili Zagrebačke županije. Pravilnikom je podignut iznos potpora te je omogućena kako nabava novih nasada i rekonstrukcija postojećih, tako i nabava zaštitne i druge opreme. Raspisivanje javnog natječaja temeljem Pravilnika očekuje se krajem rujna, odnosno najkasnije početkom listopada 2023. godine.

Pročitajte i ovo Dolari, ilustracija Milijarder preko noći Izvučen najveći jackpot u povijesti SAD-a: Sretni dobitnik osvojio suludi iznos

Pozivaju se građani s područja Grada Zagreba da uklonjene dijelove nevremenom oštećenih građevina i hortikulture dovezu i besplatno predaju na lokacijama podružnica Zrinjevca i Zagrebačkih cesta od ponedjeljka do subote od 7 do 15 sati:

• uklonjene dijelove nevremenom oštećenih građevina na lokaciju Podružnice Zagrebačke ceste, Tišinska ulica 26

• uklonjene dijelove nevremenom oštećene hortikulture na lokacijama Podružnice Zrinjevac, Čret 2e i Jankomir 1.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene